2013-06-15

Η "Εποχή" απεργεί. Βγήκε η απεργιακή «Αδέσμευτη Γνώμη»

Η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή την απεργιακή «Αδέσμευτη Γνώμη» μετά από 38 χρόνια (Είχε εκδοθεί πρώτη φορά το 1975 ως απάντηση των εργαζόμενων στην πεισματική άρνηση των εκδοτών να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, παρά την απεργία που κράτησε πάνω από ένα μήνα).

Με στόχο να αναδείξει ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο εργασιακά θέματα αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή το απεργιακό φύλλο της Αδέσμευτης Γνώμης, αναβιώνοντας την έκδοση του φύλου του 1975, σε μια ιστορική απεργία της Ένωσης Συντακτών.

Όπως αναφέρει η Ντίνα Δασκαλοπούλου της Εφημερίδας των Συντακτών, η «Αδέσμευτη Γνώμη» που θα κυκλοφορήσει αύριο είναι ένας θρύλος για τους Έλληνες δημοσιογράφους.
Tο 1975 εκδόθηκε και ήταν η απάντηση των εργαζόμενων στην πεισματική άρνηση των εκδοτών να τους υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, παρά την απεργία που κρατούσε πάνω από ένα μήνα.

Μπροστάρηδες σ΄ αυτόν τον αγώνα ήταν προσωπικότητες της δημοσιογραφίας όπως ο Κώστας Νίτσος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Σπύρος Μελάς, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Καραντηνός. Το απεργιακό φύλλο εκδόθηκε από την ΕΣΗΕΑ, την Ένωση Τυπογράφων και τους Εφημεριδοπώλες της Αθήνας με διευθυντή τον Κώστα Νίτσο, αρχισυντάκτη τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, υπεύθυνους τομέων ρεπορτάζ τους Σεραφείμ Φυντανίδη, Λυκούργο Κομίνη, Τόλη Γαρουφαλή, με συντάκτες και τυπογράφους όλους όσους δούλευαν τότε σε εφημερίδες και περιοδικά.

«Δεν αγοράζουμε τα απεργοσπαστικά φύλλα, στηρίζουμε το απεργιακό φύλλο»

Τον Ιούνιο 2013 μέσα σε 30 ώρες δημιουργήθηκε, γράφτηκε, στήθηκε σε σελίδες, τυπώθηκε και ξεκίνησε να διακινείται το περασμένο Σάββατο το βράδυ η «Αδέσμευτη Γνώμη», η απεργιακή εφημερίδα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης την περασμένη εβδομάδα

Μέσα σε 30 ώρες δημιουργήθηκε, γράφτηκε, στήθηκε σε σελίδες, τυπώθηκε και ξεκίνησε να διακινείται το περασμένο Σάββατο το βράδυ η «Αδέσμευτη Γνώμη», η απεργιακή εφημερίδα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης την περασμένη εβδομάδα.

Στην Αθήνα διοχετεύθηκαν με ανεξάρτητο δίκτυο διανομής 57.500 φύλλα της απεργιακής εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», εκ των οποίων τα 23.500 στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο λειτούργησε και ως κέντρο διακίνησης. Άλλα 42.500 φύλλα διοχετεύθηκαν στην περιφέρεια, με αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και ιδιωτικά μέσα, από την Κυριακή το πρωί ώς τη Δευτέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπεύθυνοι για την παραλαβή ήταν άνθρωποι των κατά τόπους ΕΡΑ.

Η παραγωγή της απεργιακής εφημερίδας, 16 σελίδων, έγινε με τις υποδομές της “Εφημερίδας των Συντακτών”, στο τυπογραφείο Χέλιος Πρες στην Ιερά Οδό και υπεύθυνο έκδοσης τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη. Η έκδοση προβλήθηκε από την ΕΡΤ, sites (όπως το left.gr και alterthess.gr), από social media, με συνέντευξη Τύπου, μέσω βίντεο της διαδικασίας, παραγωγής του Άγγελου Καλοδούκα. Το συνολικό κόστος της ήταν 9.184 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την οικονομική ενίσχυση δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί.

2013-06-12

Πόσο δεξιοί είναι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (9/6/13)

Του Μάκη Μπαλαούρα

Με την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» έληξε το βράδυ της Κυριακής 28 Απριλίου το διήμερο συνέδριο του κόμματος. Την πρώτη μέρα, το Σάββατο το απόγευμα, εξελέγη δια βοής από τους 1.700 συνέδρους ο Π. Καμμένος πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Από τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου παρόντα ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεία που συμπεριλάμβανε τον Γραμματέα της Κ.Ε., Δ. Βίτσα. Το έτερο κόμμα που κλήθηκε, το ΚΚΕ, δεν παρέστη τελικά, ούτε καν έστειλε χαιρετισμό.

Στην ομιλία του ο Π. Καμμένος, χαρακτήρισε το κόμμα του ως «δημοκρατικό, λαϊκό, πατριωτικό κίνημα» με αναφορές στους πολίτες που πίστεψαν στον Κ. Καραμανλή, τον πολιτικό που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη των κρατών – μελών και όχι στην Ευρώπη-ομοσπονδία, σ’ αυτούς που ανήκουν στο πατριωτικό κέντρο, ακόμα και στο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και όχι σ’ εκείνους που είπαν «αφήστε τη σημαία στα Ίμια να την πάρει ο αέρας», τόνισε με σαφή αιχμή για τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Παρά το θρησκευτικό περίγραμμα («η Ελλάδα έχει την “Υπερμάχω Στρατηγώ” μαζί της», ανέφερε ο Π. Καμμένος), και το πατριωτικό πλαίσιο φρόντισε, ωστόσο, να αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε «σβάστικες να υψωθούν ξανά είτε των γερμανών κατακτητών είτε των νεοναζιστών».

Στα όπλα ξανά Ζέρβας- Βελουχιώτης

Στην προσπάθεια να αναδειχτεί η ιδεολογική ταυτότητα των ΑΝ.ΕΛ. ο Π. Καμμένος δεν ξέχασε και την «πατριωτική Αριστερά». Όμως ο κύριος στόχος δεν ήταν ψηφοφόροι της Αριστεράς. Σκοπό είχε να περάσει ανώδυνα –λόγω και της πρόσφατης διάσπασης του κόμματός του τον περασμένο Δεκέμβρη– το μήνυμα της δυνατότητας συνεργασίας μαζί της, τονίζοντας ότι «τη γέφυρα του Γοργοπόταμου τίναξαν στον αέρα ο Ζέρβας μαζί με τον Βελουχιώτη». Δηλαδή, ΑΝΕΛ – Αριστερά μαζί για την ανατίναξη του μνημονίου…

Το κύριο μοτίβο της ομιλίας Καμμένου, καθώς και των άλλων στελεχών, ήταν ο πατριωτικός οίστρος ενάντια στο μνημόνιο και την τρόικα, που παρουσιάστηκαν ως ξένη κατοχή των Γερμανών, των τραπεζιτών και των ντόπιων δωσίλογων.

Ο Δ. Βίτσας στο χαιρετισμό του μίλησε «για κοινή μάχη κατά της πολιτικής του μνημονίου, παρά τις ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές των δύο κομμάτων», ευχόμενος στους ΑΝ.ΕΛ. «το επόμενο συνέδριό σας να βρει τη χώρα απελευθερωμένη από το μνημόνιο, ανεξάρτητη και υπερήφανη».

Ενδιαφέρον έχει ότι τα μέλη του κόμματος αντέδρασαν στη μεταγραφή των ορφανών του ΛΑΟΣ στους ΑΝ.ΕΛ, με προεξάρχουσες τις οργανώσεις Λάρισας, απ’ όπου εκλεγόταν ο προξενητής του γάμου Αστέριος Ροντούλης και της Αχαΐας, απ’ όπου κατάγεται ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος. Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι ήταν μνημονιακοί, αλλά ξέχασαν να πουν ότι είναι και ακροδεξιοί.

Φαστ τρακ συνέδριο

Το συνέδριο των ΑΝ.ΕΛ. θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια διαδικασία φαστ – τρακ. Ακόμα και η ομιλία του Π. Καμμένου, σε αντίθεση με τα όσα μας είχε συνηθίσει, ήταν εξαιρετικά σύντομη. Φαστ τρακ εκλογή προέδρου, φαστ τρακ ομιλίες και μόνο στη μισή δεύτερη ημέρα, ενώ δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία στο σώμα οι ιδεολογικές και προγραμματικές θέσεις. Σε αντίθεση με το καταστατικό που ψηφίστηκε στο συνέδριο, για τις θέσεις επιλέχθηκε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, χωρίς διάλογο και αντιπαραθέσεις. Ο κάθε τομέας κοινοβουλευτικής ευθύνης κατέθεσε εγγράφως τις θέσεις του, συνοδευόμενες μ’ ένα πλαίσιο που είχε τρία κουτάκια με Ναι, Όχι και κενό προς επιλογή των συνέδρων. Οι θέσεις, όμως, που παρουσιάζονταν ήταν τέτοιες, που δεν άφηναν περιθώρια για διαφοροποιήσεις, μέσα στο διαμορφωμένο ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο.

Για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται παρουσιάζουμε ορισμένες:
• «Η ανακήρυξη μονομερώς και εκτός μνημονίων της ΑΟΖ με δεδομένο ότι αυτό είναι ελληνική και όχι «ευρωπαϊκή υπόθεση».
• «Ο σεβασμός στις Διεθνείς Συνθήκες και ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία, της συνθήκης της Λωζάννης, καθώς το Προξενείο της στην Κομοτηνή έχει υπερβεί σε ανθελληνικές δράσεις πολλές κόκκινες γραμμές».
• «Επαναφορά της πρόνοιας στους Κανονισμούς και στο Νόμο, ότι υποψήφιοι προς φοίτηση στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να είναι Έλληνες Πολίτες το γένος».
• «Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από το λαό. Να έχει δικαίωμα εκλογής μόνο για δύο θητείες. Να έχει αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την Αναθεώρηση του 1986»
• «Παιδεία με τις αρχές του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Δημοκρατίας»

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο τομέας Οικονομικών παρουσίασε εξαιρετικά ελλειπτική εισήγηση. Ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε για τη φορολογική θέση τους. Μόνο ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 8%, προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις βαλκανικές χώρες, όπως δήλωσε.

Συνέχεια της δεξιάς πορείας

Το συνέδριο επαναβεβαίωσε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα των ΑΝ.ΕΛ., αν και νερωμένο από τις μέχρι τώρα ακραίες δεξιές θέσεις και πρωτοβουλίες του. Ενδεχομένως σ’ αυτή τη λείανση να συνέβαλε η αποχώρηση στελεχών με τη διάσπαση αλλά και ένας σχεδιασμός των ΑΝ.ΕΛ. για να κρατά ανοιχτή την πόρτα συμμαχιών.

Επομένως, έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστούν τα κεντρικά σημεία αυτής της φυσιογνωμίας των ΑΝ.ΕΛ., όπως παρουσιάζονται από τον πρόεδρό του, μετά τη διάσπαση του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου, που «αποκαθάρθηκε» από τους «πράκτορες του συστήματος», οι οποίοι απέρριπταν κάθε προσέγγιση με την αριστερά, όπως άφηναν να εννοηθεί.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο Π. Καμμένος παρ’ όλα αυτά, με αφορμή το ενδεχόμενο της σύστασης προανακριτής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια «να βγάλει από το κάδρο της λίστας τον Γ. Παπανδρέου». Έτσι συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να αθροιστούν οι ψήφοι τους για στήσιμο κάλπης και για τον Γ. Παπανδρέου. Στη σύγκρουση για τη βίλα Αμαλίας και την ΑΣΟΕΕ, ο Π. Καμμένος είχε δηλώσει «αυτοί που ξέρουν από τσεκούρια, ξέρουν και από λοστούς θα τα βρουν μεταξύ τους…». Πάλι καλά που δεν μίλησε για «κονσερβοκούτια».

Στις αρχές Μαρτίου ο Π. Καμμένος κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ «για τη δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου αντιπολιτευτικού μετώπου για να αντιμετωπίσουμε την ξένη κατοχή». Παράλληλα, όμως, άφησε αιχμές για τον πρώτο ότι μαλακώνει την «αντιπολιτευτική του στάση», ενώ τόνισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολύ σοβαρό χάος, όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Δηλαδή, το θέμα της Θράκης και αυτά τα τρελά τα οποία έχουν πει διάφορες συνιστώσες ή το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας ή τα ελληνοτουρκικά. Είναι θέματα, που είναι χάος. Αλλά βλέπω ότι και σε αυτά τα σημεία ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει και μαζεύει τους διάφορους περίεργους τύπους οι οποίοι βγαίνουν και λένε. Βέβαια, υπάρχει ακόμα απόσταση. Με όλους είναι ανοικτό, από τη στιγμή που θα διώξουμε τα μνημόνια, τις δυνάμεις κατοχής και θα κάνουμε εθνική κυβέρνηση, η οποία θα είναι η εθνική πρόταση εξόδου από τη χώρα. Εάν έχουν καλυφθεί οι κόκκινες γραμμές, οι οποίες βάζουμε και στο θέμα των λαθρομεταναστών και στα εθνικά θέματα, αλλά και στην οικονομία».

Μια πολιτική δύναμη, λαϊκιστική της δεξιάς με έντονο τον κοινωνικό συντηρητισμό

Για παράδειγμα στη δειλή κυβερνητική πρωτοβουλία του Αντ. Ρουπακιώτη για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, οι ΑΝ.ΕΛ κατήγγειλαν με σφοδρότητα το νομοσχέδιο. Δεν έκρυψε, επίσης, τις τότε σεξιστικές συμπεριφορές του, που με αφορμή δηλώσεις σουηδού υπουργού για την κυπριακή κρίση, έγραψε στο τουίτερ ότι «οι Σουηδοί έχουν αυτοκίνητα Saab και όμορφες γυναίκες. Τα καλοκαίρια έχουν μόνο Saab, οι γυναίκες είναι με τους κύπριους εραστές στην παραλία».

Οι ΑΝ.ΕΛ μπορεί να είναι ένα αντιμνημονιακό κόμμα, όπως άλλωστε ήταν και η ΝΔ του Αντ. Σαμαρά πριν κληθεί να «σώσει» τη χώρα, αλλά προφανώς δεν αρκούν μόνο οι αντιμνημονιακές θέσεις για να την ανακόψουν από την κοινωνική, συντηρητική και «πατριωτική» δεξιά. Κοινωνικά και πολιτικά οι ΑΝ.ΕΛ. κατατάσσονται στη δεξιά.
Από την ΕΠΟΧΗ
https://www.youtube.com/watch?v=ojEvsJ8gWeE