Ως προς το αν θα ρίξει ο κ Καμμένος την κυβέρνηση
Η θέση του κ. Καμμένου είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ως το Σεπτέμβρη του 2019. Δηλαδή δεν ρίχνει την κυβέρνηση. Τα έχουμε ξαναπεί. Οι ΑΝ.ΕΛ. δε θέλανε τη συμφωνία για το Μακεδονικό από την αρχή. Είναι γνωστές οι διαφωνίες. Δεν είναι κάτι που με ξένισε. Γνώριζα εκ των προτέρων ότι έτσι είναι τα πράγματα. Θα προχωρήσουμε όσο προχωρήσουμε μ` αυτά τα δεδομένα. Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, αφού τελειώσει η άλλη πλευρά με τα διαδικαστικά και τα ουσιαστικά της ζητήματα, όπως το δημοψήφισμα που μάλλον πάει τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, όταν λοιπόν τελειώσει με όλα αυτά και επικυρωθεί η συμφωνία, τότε θα έρθει προς εμάς. Μόνο μ` αυτή την προϋπόθεση έχουμε υπογράψει τη συμφωνία και όλα τα παρεπόμενα της συμφωνίας Η σχέση της FYROM με την ΕΕ και η σχέση της με το ΝΑΤΟ είναι με τον όρο της πλήρους και τελικής συμφωνίας. Επομένως έχουμε χρόνο μπροστά μας. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ως προς το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κυβερνητικό πρόβλημα
Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει σ` αυτή την περίοδο κυβερνητικό πρόβλημα, ήταν σαφής ο κ. Καμμένος. Η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ ήταν σε δύο σοβαρά, κρίσιμα ζητήματα. Το ένα ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το Μνημόνιο, πράγμα που επίκειται στις 21 Αυγούστου, και το δεύτερο ήταν να χτυπήσουμε τη διαφθορά, ζήτημα που έχει δουλευτεί, παλευτεί, έχουμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά προχωράμε. Επομένως δεν είχαμε μία συμφωνία ευρύτερη. Η συμφωνία αφορούσε μόνο αυτές τις δύο πλευρές.
Ως προς την κριτική της ΝΔ στον Επίτροπο Μοσχοβισί
Στη συνεδρίαση που έγινε χτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ήμουν ο εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού μίλησε ο κ. Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί κι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, πήρα τον λόγο εγώ. Και δεν άσκησα καμία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί ήταν μπροστά ο κ. Μοσκοβισί. Το θέμα μου ήταν πού βρισκόμαστε και τι θα γίνει από δω και πέρα. Αυτή ήταν η δουλειά μου και την έκανα με σωστό τρόπο. Δεν έθιξα, δεν πρόσβαλα, δεν είπα ότι μας αφήσανε μια χρεωκοπημένη χώρα, για την ανεργία που από 27% την πήγαμε στο 20%.
Ο κ. Χατζηδάκης, με το που άνοιξε το στόμα του, απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, επειδή ο Γάλλος Επίτροπος έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών είπε «με όλους τους υπουργούς είχα συνεργασία εκτός από την περίοδο του Βαρουφάκη». Και ο Χατζηδάκης είπε αμέσως: «Θυμάμαι το 2014, που ήταν ο Σαμαράς, είχατε έρθει στην Ελλάδα και είχατε πει πολύ καλά λόγια για την κυβέρνηση». Τότε ο Μοσκοβισί απλά εξέφραζε ευχές. Γιατί δεν υπήρχαν θετικά στοιχεία το 2014. Ο Χατζηδάκης για να δείξει ότι λέει τα ίδια, ότι δηλαδή ο Μοσκοβισί δεν είναι φερέγγυος αλλά λέει σε κάθε κυβέρνηση τα ίδια θετικά πράγματα. Ο Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δε λέει τα ίδια.
Το δεύτερο μεγάλο ατόπημα του κ. Χατζηδάκη ήταν με τις συντάξεις, όπου επειδή είχε πει τη λατινική φράση pacta sunt servanda, που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ο Χατζιδάκις είπε «βάσει των συμφωνιών της χώρας, έχουμε φτιάξει ένα πλαίσιο. Πώς εσείς θα το αλλάξετε;» Ουσιαστικά δηλαδή τον εγκάλεσε και πάρα πολλοί βουλευτές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, φωνάξανε ότι αυτό είναι προβοκάτσια. Ενώ άφησε ο Μοσκοβισί ανοιχτό το θέμα των συντάξεων, αυτός επέμενε ότι αφού συμφωνήσανε έπρεπε να το εφαρμόσουμε. Και δεν εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις, αλλά μιλούσε ως εισηγητής της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα συνέστησε στο Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Αν δεν ήταν θεσμικό ατόπημα, θα ήταν για γέλια! Εξωφρενικό πράγμα!
Ως προς τη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων
Η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου έγιναν επειδή δεν έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση. Το επιχείρημα ήταν ότι δε θα πιάναμε τα πλεονάσματα και δε θα είχαμε ανάπτυξη. Οι λόγοι που είχε επικαλεστεί το ΔΝΤ δεν ισχύουν πια. Άρα ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Επομένως μπορεί και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Μπορεί να καταργηθεί ο νόμος, με τη συναίνεση και των Ευρωπαίων. Ξέρουμε να παλεύουμε, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, ξέρουμε να διεκδικούμε.
Ως προς τη συμφωνία με το προσφυγικό
Η συμφωνία που έγινε – και που δεν ξέρω αν θα τηρηθεί καν – είναι να γίνεται η συνένωση των οικογενειών. Όταν η συνένωση δεν επιτυγχάνεται από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, τότε γίνεται αντίστροφη μετακίνηση. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Μέχρι τώρα δε μας αφήνανε να μετακινήσουμε μετανάστες προς την ενδοχώρα. Τώρα θα μπορούμε. Εκείνο που κερδίζουμε από τους δανειστές, από τους θεσμούς, είναι ότι έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν αξιόπιστο πόλο. Περί αυτού πρόκειται. Δεν είναι δούναι και λαβείν. Το Μακεδονικό π.χ. δείχνει ένα δούναι και λαβείν ή μια προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει μια φερεγγυότητα στη διεθνή σκηνή; Στο εξωτερικό μέτωπο, έχουμε έναν αντίπαλο που φέρεται παράλογα πολλές φορές, μιλώ προφανώς για την Τουρκία κι έχουμε στα βόρεια σύνορά μας τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια μεγάλη συμμαχία, μια ασπίδα προστασίας όλων των Βαλκανίων και θα την αφήσουμε να χαθεί; Αφού γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια η FYROM είχε ανοίξει τα σύνορά της στην Τουρκία προκειμένου να επιζήσει. Γιατί να την αφήσουμε να χαθεί; Επειδή η Νέα Δημοκρατία που επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή είχε άλλη γραμμή, σήμερα πάει πίσω μη βλέποντας το συμφέρον της χώρας μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου