Καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο
Η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι απλώς καθαρή, είναι υπερ-καθαρή.
Ο Μοσκοβισί, {αλλά και ο Μ. Σεντένο , ο πρόεδρος του Eurogroup} στην Ελλάδα, έβαλε πέντε ζητήματα:
1. Η Ελλάδα θα εισέλθει στην κανονικότητα.
2. Δε υπάρχει μνημόνιο ούτε κρυπτομνημόνιο
3. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, επειδή συμμετέχω κι εγώ σαν πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, μαζί με άλλους ομολόγους μας, συζητάμε τα προβλήματά κάθε χώρας σε σχέση με την ΕΕ. Εγώ πήγαινα, μιλούσα, έλεγα τα δικά μας προβλήματα, αλλά δε μας αφορούσε άμεσα γιατί ήμασταν σε πρόγραμμα. Τώρα και η χώρα μας θα είναι σαν κάθε χώρα της ΕΕ.
4. Θα υπάρχει μεταμνημονιακή παρακολούθηση, αλλά δε θα αφορά επιβολή νέων μέτρων.
5. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της υλοποιώντας τη δικιά της αναπτυξιακή στρατηγική.
Η επίθεση της ΝΔ στον Μοσκοβισί
Η ΝΔ και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, έκαναν επίθεση στον Μοσκοβισί. Ο Κεφαλογιάννης, μάλιστα, κατηγόρησε τον Μοσκοβισί ότι είπε καλά λόγια για τη κυβέρνηση επειδή θα κατέβει για υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Αστεία πράγματα. Καλά λόγια είπε και ο Σεντένο και ο Γιούνγερ, που είναι απερχόμενος.
Για τις συντάξεις
Το ΔΝΤ είχε μια δογματική θέση λέγοντας ότι δε θα πιάναμε τα πλεονάσματα και δε θα είχαμε ανάπτυξη. Τα επιχειρήματα που είχε επικαλεστεί το ΔΝΤ δεν ισχύουν πια. Άρα ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Επομένως μπορεί και να μην περικοπούν οι συντάξεις. Μπορεί να καταργηθεί ο νόμος, με τη συναίνεση και των Ευρωπαίων. Ξέρουμε να παλεύουμε, ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, ξέρουμε να διεκδικούμε.
Ο βουλευτής είπε ότι «για μένα το καλύτερο θα ήταν να καταργηθεί ο νόμος, έχει ξαναγίνει επί Κων. Καραμανλή να αλλάξοει νόμος μετά από έντονες αντιδράσεις. Το δεύτερο θα ήταν να δοθεί η 13η σύνταξη, μόνιμα».
Για το δημοψήφισμα του 2015
Όσον αφορά την επέτειο για το δημοψήφισμα του 2015, είπε ότι «δεν αισθάνομαι άσχημα», ενισχύθηκε η διαπραγματευτική θέση μας. Το δημοψήφισμα έγινε για τη διαπραγμάτευση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στους δανειστές μας και αυτό μας ενίσχυε μέχρι τώρα, παρατηρώντας ότι «στη ζωή υπάρχουν νίκες και ήττες με τις μεγάλες νίκες να έρχονται μετά από ήττες. Εμείς ηττηθήκαμε το καλοκαίρι του 2015 αλλά θέλαμε ένα μεγάλο όπλο. Ο λαός να είναι δίπλα σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί».
Στην Ιστορία υπάρχουν νίκες και ήττες.
«Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα, γιατί να κάνουμε δημοψήφισμα για το Μακεδονικό;
Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει σ` αυτή την περίοδο κυβερνητικό πρόβλημα. Ερωτηθείς στο ΘΕΜΑ 104,6 γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μπαλαούρας απάντησε «εμείς δεν αλλάζουμε τίποτε για να κάνουμε δημοψήφισμα, οι άλλοι κάνουν δημοψήφισμα απαιτητό από εμάς επειδή αναθεωρούν το Σύνταγμα τους».
Η Έκθεση της ΤτΕ
Η Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος έχει θετικά στοιχεία, δεν έχει την απολυτότητα που είχαν προηγούμενες εκθέσεις . Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας λέει ότι «Η Συμφωνία από το Eurogroup είναι θετική και ότι λύνει το πρόβλημα μεσοπρόθεσμα και πιθανόν μακροπρόθεσμα και πρέπει να εμείνουμε στις ειλημμένες μεταρρυθμίσεις».
Ο Μ. Μπαλαούρας κατέληξε: Από εδώ και πέρα θα είναι «Άλαλα τα χείλη των υπονομευτών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου