2019-06-12

Ο Μάκης Μπαλαούρας στην εκπομπή ONE – Direct στο ONE Channel – 5/6/2019

 

συνομιλεί με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστου και Τζίνα Μοσχολιού

 

– Είναι καλεσμένος μας τώρα ο Μάκης Μπαλαούρας, τον οποίο και καλωσορίζουμε. 

 

Είναι βουλευτής Ηλείας και πρέπει να πω εδώ κάτι που δεν του έχω πει, ότι κάποτε, ως νεαροί φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, τον αντιμετωπίζαμε με δέος, διότι εκείνος ερχόταν από την εξορία, τον ακολουθούσε ο μύθος του ανθρώπου που αγωνίστηκε κατά της χούντας – βασανίστηκε ο Μάκης – κι ήμασταν εμείς πιτσιρικάδες τότε.

 

– Λοιπόν, είναι μεγάλη μας χαρά που τον έχουμε εδώ και θα συζητήσουμε μαζί του. Προηγουμένως όμως θα δώσω το λόγο στη Τζωρτζίνα Μαλιαρόζι η οποία θα μας πει για κάτι που έγινε στη Γερμανία.

 

Ακολουθεί ρεπορτάζ για πρόσφατη παρέμβαση ακτιβιστών φοιτητών που διέκοψαν ομιλία του Σόιμπλε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, έπεσαν στο πάτωμα υποδυόμενοι τους νεκρούς και σήκωσαν πανώ με τίτλο ‘Η Πολιτική σας για το κλίμα είναι καταστροφή’, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή είναι ανεπαρκή.

 

Ο Σόιμπλε ατάραχος δήλωσε υποτιμητικά  :  ‘Ξαπλώστε όση ώρα θέλετε, αλλά αύριο το μεσημέρι η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει υπό την προεδρία μου, οπότε μέχρι εκείνη την ώρα θα πρέπει να έχετε φύγει’.

 

Οι  Πράσινοι στη  Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι πρώτοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αν γίνονταν εκλογές σήμερα στη Γερμανία, ο καγκελάριος που θα εκλέγετο θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα Πράσινος. Διαμορφώνεται, λοιπόν, ένα κίνημα και ένα πολιτικό κόμμα με αφορμή την κλιματική αλλαγή, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Κεντρική Ευρώπη.

 

Μάκης Μπαλαούρας :

 

– Με εντυπωσίασε, το ήξερα, δεν το είχα δεί, και το χειροκροτώ. Το κίνημα το οικολογικό πρέπει να επανέλθει και αρχίζει σιγά σιγά να επανέρχεται σε κάποιες αρχειακές δομές του και κατευθύνσεις. Στις αρχές του, θυμάστε, όταν ξεκίνησε, έκανε μια μεγάλη μετατόπιση προς τα δεξιά, ας το πω έτσι σχηματικά, με το Φίσσερ, ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχε ριζοσπαστικά στοιχεία, αλλά όπως είπατε, δυστυχώς στην Ευρώπη και τον κόσμο, ιδίως μετά την εκλογή και του Τράμπ, έχει μπει το κλίμα και η κλιματική αλλαγή στη γωνία.

 

 

– Είναι πάρα πολύ επείγον, είναι ένα πάρα πολύ επείγον θέμα με πάρα πολλές προεκτάσεις.

– Υπάρχει μια εφιαλτική μελέτη Αυστραλών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία το 2050 η ζωή στη γη θα είναι αφόρητη και ίσως είμαστε κοντά στην καταστροφή. Αλλά ας μην τα πούμε αυτά. Ας ελπίσουμε ότι έχουν κάνει λάθος στις εκτιμήσεις τους. Λοιπόν, εισηγούμαι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από το τελευταίο πολύ σοβαρό θέμα της ήττας στις ευρωεκλογές. Πού την αποδίδετε;

 

 

Μάκης Μπαλαούρας:

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό κόμμα χάνει στις ευρωεκλογές. Μάλλον είναι η πρώτη φορά σε αυτή την έκταση. Ο κόσμος αφενός χρησιμοποίησε μια ψήφο χαλαρή. Εγώ ήμουνα στο ΚΚΕ Εσωτερικού και παίρναμε αποτελέσματα εθνικών εκλογών και μάλιστα και στην ίδια μέρα, με λιγότερο από 1,5% στις εθνικές εκλογές και 5,5% στις ευρωεκλογές. Ένα, λοιπόν, είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ήθελε ο κόσμος να μας δώσει μηνύματα και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου, πρέπει ο κόσμος να στέλνει μηνύματα στις κυβερνήσεις για να προσέχουνε και να διορθώνουνε ότι είναι.

 

– Τα διαβάσατε τα μηνύματα, τα αποκωδικοποιήσατε ;

 

– Eγώ νομίζω ναι. Βλέποντας και χτες τον Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ήτανε πάρα πολύ καλή παρουσία, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός και ταυτόχρονα τεκμηριωμένος. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η παρουσία του. Κι από ότι ξέρω, έχει σχηματιστεί ένα επιτελείο που θα διαμορφώσει τη στρατηγική μας, όχι μόνο την εκλογική. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα που θέλουμε εμείς για την επόμενη μέρα μετά από τις εκλογές. Σε αυτή την πρόκληση θέλουμε να βάλουμε και τα άλλα κόμματα. Δηλαδή να μιλήσουν τα κόμματα για προγραμματικές θέσεις, τι προτείνουμε για το Α, για το Β.

 

– Ότι δεν έγινε στις Ευρωεκλογές.

 

– Ναι. Κι εκεί πάλι υπήρχε πρόβλημα, γιατί ενώ στην Ευρώπη παίχτηκε πολύ το ζήτημα της Ευρώπης, εδώ δεν παίχτηκε όσο θα έπρεπε. Σχεδόν καθόλου. Και θα βάλουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα στην ανάπτυξη ένα από τα κεφάλαια που θέτουμε είναι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ταυτόχρονα και δίκαιη. Θα το αναπτύξουμε μετά. Τα άλλα τρία κομμάτια ή μάλλον άξονες των θέσεών μας είναι οι εργασιακές σχέσεις και οι αμοιβές, είναι το κοινωνικό κράτος και είναι και μια ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία και στην ανάπτυξη. Κι έχουμε ένα κομμάτι και για τα μεσαία στρώματα. Αυτά είναι χοντρικά.

 

– Καλό είναι που το έχετε αυτό γιατί η κριτική που σας ασκείται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε περισσότερο στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και άφησε απέξω ουσιαστικά τη λεγόμενη μεσαία τάξη την οποία αφαίμαξε φορολογικά.

Το είχε παραδεχτεί – όχι ως κριτική – και ο κύριος Τσακαλώτος αυτό – δεν ξέρω αν κάνω λάθος.

 

– Θα σας πω πάνω σε αυτό τη γνώμη μου.  Και θα σας πω και τι είπε ο Πρωθυπουργός.

 

– Είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση ;

 

– Aκούστε, εμείς δώσαμε ένα μεγάλο βάρος στο να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η ανθρωπιστική κρίση. Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε ότι πηδάγανε οι άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, μέσα στους κάδους των σκουπιδιών να βρούνε κάτι να φάνε, έτσι ;

 

– Σωστό.

 

– Τότε είχαμε τέτοια φαινόμενα, τώρα δεν υπάρχουν. Δηλαδή δώσαμε ένα μεγάλο βάρος σε δύο κατευθύνσεις. Στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και στο θέμα του κοινωνικού κράτους με την ευρύτερη έννοια. Και γι αυτό κάναμε ότι κάναμε. Γι αυτό έπρεπε να βρεθούνε χρήματα. Εκείνο που εγώ νομίζω είναι ότι δεν χειροτερεύσαμε σημαντικά τη θέση των μεσαίων στρωμάτων. Απλώς την συνεχίσαμε στην τροχιά από την προηγούμενη πολιτική και ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό την χειροτερεύσαμε, όσον αφορά στα φορολογικά. Όσον αφορά στις εισφορές, όμως, κάναμε μεγάλες ρυθμίσεις, σημαντικότατες, το 85%  περίπου των μικρομεσαίων πληρώνουν πολύ χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό έγινε από κάποια στιγμή και πέρα γύρω στο 2016. Αν το βάλουμε με νούμερα, το πρόβλημα των μεσαίων στρωμάτων, αν υπέστησαν 100 κομμάτια τα 85 τα είχαν ήδη υποστεί πριν από μας, το 85% δηλαδή των επιβαρύνσεων ήτανε από τους προηγούμενους και το 15% από μας.

 

– Νομίζω ότι είναι δυσανάλογη η καταδίκη. Γιατί, μεταξύ 85 και 15… Η πολιτική σας όμως καταδικάστηκε από τη μεσαία τάξη.

 

– Θέλω να πω αυτό που πάτε να πείτε εσείς. Εμείς επιβαρύναμε κατά 15% με τις ρυθμίσεις που κάναμε. Όταν όμως είναι οριακή η κατάσταση, έστω και λίγο παραπάνω, 1%, μπορεί να είναι το κομμάτι εκείνο που σε φέρνει σε απόλυτη δυσαρέσκεια.

 

– Έχει κουράσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Mια ερώτηση για να μου πείτε αν κάνω λάθος. Οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν, αυτό είναι αριθμοί.

 

– Σε μας όχι, καθόλου δεν μειώθηκαν οι μισθοί. Καθόλου. Οι μισθοί μειώθηκαν πάρα πολύ στα προηγούμενα χρόνια και ξεπεράσανε και το 40%  σε πολλές περιπτώσεις. Σε μας δεν μειώθηκαν.

 

– Η μερική απασχόληση αυξήθηκε ;

 

– Όχι, μειώθηκε.

 

– Και η μερική απασχόληση ;

 

– Naι. Σύμφωνα με τoν ΕΡΓΑΝΗ εμείς παραλάβαμε γύρω στο 18-19% τώρα έχει πάει στο 9-10%. Θέλω να τονίσω το εξής. Μπορεί να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση, και κάνω κι εγώ σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θέλω να τονίσω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στο Υπουργείο Εργασίας εν συνόλω αλλά και σε αυτό το κεφάλαιο που λέτε, δηλαδή το χτύπημα της μερικής απασχόλησης και της μαύρης εργασίας. Είχαμε επιτυχίες και μακάρι το κράτος – και δεν λέω οι κυβερνήσεις – να ενσκήψει σε αυτό το φαινόμενο.

 

– Εντάξει, πρέπει να το δούμε ούτως ή άλλως και το θέμα της ανεργίας, είναι σημαντικό και για τις αποδοχές. Εγώ είχα στο νου μου στοιχεία του ΕΦΚΑ αλλά θα το ξανακοιτάξω.

 

– Και η ανεργία είναι σημαντικό, από το 28%  να πάμε στο 18% και κάτι.

 

– Όχι με ελαστικές μορφές όμως…

 

– Έχει μειωθεί πάρα πολύ, το 60 με 40 είναι… Το 60 δηλαδή με τις μόνιμες και σταθερές και το 40 είναι ελαστικές.  Θέλω να σας πω όμως, ότι ότι μορφές και νάναι, σας είπα ποιες είναι, όταν έχεις 18% ανεργία είναι συγκλονιστικό νούμερο. Μειώσαμε την ανεργία των νέων από 60 και κάτι στο 40. Είναι συγκλονιστικό. Τι να πεις… Κάναμε βήματα ;… Κάναμε βήματα αλλά δεν μπορείς να πανηγυρίσεις, έτσι ;

– Ασφαλώς. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κούρασε ;

 

– Δεν ξέρω τι εννοείτε με το κούρασε;

 

Eννοώ ότι προκάλεσαν αντανακλαστικά στην κοινωνία που μπορεί να έχουν να κάνουν με συμπεριφορές, με ύφος της εξουσίας, κάποιων εκπροσώπων της προφανώς, δεν λέμε για το σύνολο ή να μπορεί να επικαλεστεί κανείς γεγονότα για τα οποία εσείς μεν να τα υποτιμήσατε αλλά η κοινωνία να τα υποδέχτηκε ως πολύ πιο έντονα.

 

Ενδεχομένως να έχουν συμβεί τέτοια πράγματα γιατί δεν μπορώ να μπω στη σκέψη του απλού ανθρώπου, να ξέρω πως βλέπουνε αυτά τα γεγονότα… Και πως επηρεάζεται κιόλας, γιατί επηρεάζεται ο πολίτης από τα μέσα που ακούει, από τις ειδήσεις και όλα αυτά. Ενδεχομένως να ενοχλήθηκαν. Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που δεν κάναμε καλά, έπρεπε να κάνουμε καλύτερα, ήτανε ότι τα μέτρα που ήρθαν, διευκόλυνσης και ελάφρυνσης, τα τελευταία μέτρα, ή η 13η σύνταξη, έπρεπε να είχαν έρθει από νωρίτερα. Ακόμα και η 13η σύνταξη έγινε θέμα – και νομίζω όχι επίτηδες – γιατί το να πάει ένας συνταξιούχος και να πάρει τη 13η σύνταξη, την ονομάσαμε 13η σύνταξη, άρα αυτό θα έχει φορολογικές επιβαρύνσεις. Αυτό δεν το ξεκαθαρίσαμε πλήρως. Κάπου ψελλίστηκε αλλά δεν το είπαμε ότι το 500ρικο που παίρνει ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα είναι 500 ευρώ, θα είναι λιγότερο…

 

– Είναι η έκπληξη προπαραμονή των εκλογών.

 

– Ακριβώς. Εγώ ήμουνα στον Πύργο και είδα ενόχληση, δε θέλω να πω αγανάκτηση και ήρθαν και στο γραφείο μου… Βέβαια, μερικοί από αυτούς που δεν συμπληρώνουν το φορολογητέο εισόδημα, θα πάρουν την επιστροφή όταν θα κάνουν τη φορολογική τους δήλωση αλλά τώρα τι γίνεται ;

 

Nαι, σωστό. Είναι και αυτό που περιμένεις, δεν το βλέπεις και λές : με κορόιδεψε. Και απάντησε μετά με άλλο λάθος ο Πρωθυπουργός – άποψή μου – που είπε : καλά, εντάξει, εδώ δεν θα παίρνανε τίποτε και δεν τους φτάνει τώρα ;

 

– Eντάξει, δεν το θυμάμαι αυτό…

 

– Το είπε… Τώρα πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση. Τι χαρακτήρα θάχει αυτή ;  Θα είναι ότι ζήσαμε εκείνη την περίφημη Τετάρτη, νομίζω ότι ήταν 19.5 ή πιο νωρίς – όχι δεν ήτανε…

 

– Τι έγινε;

 

Eκείνη η περίφημη Τετάρτη όπου ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν διαξιφισμούς…

 

– Α, στη Βουλή, εννοείτε, στη Βουλή.

 

– …οι οποίοι διαξιφισμοί ήταν έξω από κάθε δεοντολογία.

 

– Συμφωνώ μαζί σας αλλά είστε άδικος γιατί προκλήθηκε ο Πρωθυπουργός αναίτια. Ήμουνα μέσα στη Βουλή, εσείς τα βλέπατε. Υπήρξε μία πρόκληση η οποία ήταν πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, όχι μόνο της εποχής μας αλλά και παλαιότερων εποχών. Εγώ δεν φαντάζομαι ότι ο Αντρέας Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ακόμα και Παπανδρέου με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα είχανε τέτοιες σκηνές… Ήτανε επιθετική η συμπεριφορά τους, λίαν επιθετική αλλά δεν είχανε τέτοιους διαξιφισμούς. Μακάρι να μην τους ξαναζήσουμε.

 

– Λοιπόν, κύριε Μπαλαούρα, ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ. Καλή επιτυχία στις εκλογές. Ο κ. Μπαλαούρας θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Ηλεία με σταυρό.

 

– Με σταυρό, βεβαίως. Να πω κάτι για την Ηλεία. Είχα και από τις προηγούμενες εκλογές, τώρα το έκοψα, την πρόκληση να είμαι στην Αθήνα. Κατέβηκα το 2012 πρώτη φορά  στην Ηλεία. Κατέβαινα πάντα στην Β’ Περιφέρεια Αθήνας σαν ΚΚΕ Εσωτερικού και κάποια στιγμή, παρά το γεγονός ότι δεν ήμασταν Συνασπισμός, εμείς στρατευτήκαμε να βοηθήσουμε το Συνασπισμό τότε που κινδύνευε να μη βάλει… να μη βγει…

 

– Το 1993

 

– Με τον Κωνσταντόπουλο.

 

– Δεν μπήκε τελικά.

 

– Όχι, μπήκε, με τον Κωνσταντόπουλο, μπήκε. Με τη Δαμανάκη δεν μπήκε. Στρατευτήκαμε, λοιπόν, και κατέβηκα ξανά. Και πήγαινα πάρα πολύ καλά στη Β’ Αθήνας, πάρα πολύ καλά. Το 2012 λοιπόν, μου λένε : Θα πας κάτω να βοηθήσεις – γιατί κάποια στιγμή είχε γυρίσει η μπίλια κάποτε. Ο Κωνσταντόπουλος ήταν υποψήφιος και στην Ηλεία και στην  Αθήνα και η μπίλια γύριζε και κάποια στιγμή κάθισε αλλά έφυγε, στην Ηλεία. Και μου λένε, κατέβα κάτω, μήπως καταφέρουμε κάτι. Έτσι κατέβηκα αλλά αγάπησα αυτόν τον τόπο.

 

– Μα κατάγεστε από εκεί.

 

– Κατάγομαι, έχω ζήσει εκεί, είναι ακόμα το σπίτι μου, μένω όταν πηγαίνω κάτω αλλά έζησα σε όλη τη μορφή της…

 

– Είναι ευλογημένος τόπος, η Ηλεία.

 

– Είναι ευλογημένος τόπος… Οι άνθρωποι όμως είναι με προβλήματα πολλά. Εννοώ ότι θα έπρεπε αυτή την ευλογία να την κάνουμε δημιουργική δύναμη. Είναι συντηρητικοί – όχι πολιτικά, εννοώ…

 

– Στην αλλαγή ; Στην ανάπτυξη ;

 

– στο να βρούν τρόπους να αναπτυχθούνε.. προiόντα…

 

– Μισό λεπτό, να σας πω κάτι πολύ γρήγορα. Έγινε ένας μικρός χαμός με αυτά που λέγαμε για την Εργάνη, γιατί μου έχουνε στείλει διάφορα μηνύματα. Θέλετε να σας πω για να απαντήσετε, να έχετε τη δυνατότητα;

 

– Πρέπει να βρώ κι εγώ τα στοιχεία.

 

– Με ενημερώνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 από τις νέες θέσεις εργασίας το 45,88% ήταν πλήρους απασχόλησης και το 40,69%  είναι μερικής και 13 και μισό είναι εκ περιτροπής. Υπάρχει και μια αύξηση γύρω στο 54%  και μια σταθερότητα από το 2011 που δεν είναι μόνο στη δική σας θητεία, η μερική. Απλώς θέλω να το πω για να έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε.

 

– Δεν μπορώ να σας απαντήσω τεκμηριωμένα αυτή τη στιγμή. Ξέρω όμως τα γενικά νούμερα, δηλαδή, τα ετήσια, που εκεί μπορεί να βγάλεις συμπέρασμα, γιατί είναι και πολλά εποχιακά, έτσι δεν είναι ; Δηλαδή το καλοκαίρι αυξάνονται πολύ, και λόγω τουρισμού, αυτές οι μορφές απασχόλησης και ταυτόχρονα αυξάνεται και η εργασία, η απασχόληση, λόγω του τουρισμού. Να δούμε, λοιπόν, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ετήσιο κύκλο, να τα δούμε όλα αυτά, είμαι στη διάθεσή σας.

 

– Σας ευχαριστούμε.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου