Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στον ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Βαγγέλη Καραγεώργο (12/2/2019)
Για τη συνταγματική αναθεώρηση
Ακόμα και ένα άρθρο να αναθεωρείτο, θα άξιζε αυτή η συνταγματική αναθεώρηση. Και αναφέρομαι στο άρθρο 86, το οποίο αφορά ουσιαστικά την ασυλία των Υπουργών. Αυτό που αντιμετωπίζουμε και στις μέρες μας, αλλά και παλιότερα: Υπουργοί να κλέβουν, να εκδίδουν χαριστικές υπουργικές αποφάσεις, όπως π.χ. με τη Novartis, αλλά αυτά να παραγράφονται μετά την επόμενη θητεία της Βουλής. Και μόνο το γεγονός ότι επανέρχεται η κανονικότητα και οι Υπουργοί θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους απλούς πολίτες, και στην παραγραφή και σε όλα, αρκεί. Επομένως, ας επικεντρωθεί σε αυτό το άρθρο η συζήτηση. Νομίζω ότι θα περάσει, δεν τολμάει κανένα κόμμα από αυτά που ψηφίσανε ούτε όσοι είχαν βγάλει πύρινους λόγους, δήθεν υπέρ της προστασίας του πολιτεύματος, να μην ψηφίσουν.
Από κει και πέρα, άλλα άρθρα είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές και εκλογή πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες , όπου επιτέλους λύνεται και το θέμα της εκπροσώπησης του απόδημου Ελληνισμού. Εδώ υπάρχει μεγάλη διαφωνία με τη ΝΔ, γιατί θέλουν να παίξουν γι’ άλλη μια φορά παιχνίδια: ένας ομογενής που είναι πια 85 χρόνων, έχει δεύτερης και τρίτης γενιάς παιδιά και εγγόνια, πώς είναι δυνατόν να διαμορφώνει την πολιτική ζωή του τόπου του και του χωριού του ή και της χώρας γενικότερα, ζώντας έξω από την επικράτεια; Θα υπάρξει πρόβλεψη, ούτως ώστε αυτοί οι πέντε να εκπροσωπούν τους ανθρώπους εκείνους, που μπορούν να έχουν μια στοιχειώδη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.
Επίσης είναι το άρθρο 62, που αφορά και αυτό τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. Εδώ είχαμε παρατηρήσει στο παρελθόν και σ’ έναν βαθμό εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα, ότι υπάρχουν και υποθέσεις που εμπίπτουν στο αστικό δίκαιο και καλύπτονται από τη βουλευτική ασυλία! Γίνονται βεβαίως ψηφοφορίες στη Βουλή και πλέον οι βουλευτές, τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν με άλλα κριτήρια. Δεν μπορεί δηλαδή μια αστική υπόθεση ή το «ποιος θα πάρει τα παιδιά» να δίνει στο βουλευτή ασυλία και να μην εκδικάζεται η υπόθεσή του!
Επίσης είναι και άλλα ζητήματα όπως οι εξεταστικές επιτροπές, που να έχει και η μειοψηφία της Βουλής το δικαίωμα να προτείνει
Είναι το άρθρο 96, που είναι μια τυπική διαδικασία εξίσωσης των στρατοδικείων με τα τακτικά δικαστήρια, ορίζει δηλαδή το πώς θα γίνονται οι δίκες και στα στρατοδικεία – η γνώμη μου είναι ότι κανονικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τελείως τα στρατοδικεία, αλλά οι ισορροπίες δεν μας επέτρεψαν να το κάνουμε.
Άλλο ένα άρθρο είναι αυτό που αφορά την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Βουλής, ενώ μέχρι τώρα έβγαιναν σε πολλές περιπτώσεις με απλή πλειοψηφία ή με ενισχυμένη, αλλά όχι των 3/5.
Αυτά είναι τα άρθρα που πάνε προς αναθεώρηση και σε μερικά συμπίπτουμε με τη ΝΔ, όχι όμως στο περιεχόμενο, να το διευκρινίσω.
Το πρώτο βήμα θα γίνει σε αυτήν τη Βουλή και η επόμενη θα είναι ουσιαστικά η Αναθεωρητική, εφόσον περάσουν άρθρα, τουλάχιστον με 151 βουλευτές, για να πάνε μετά να ψηφιστούν από 180. Αν κάποιο από αυτά τα άρθρα ψηφιστεί με 180 από αυτήν τη Βουλή, στην επόμενη θα περάσει με 151.
Υπήρξε δήλωση του Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι δεν θα συναινούσε σε οποιαδήποτε αναθεώρηση, φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί πια να στηριχτεί σε αυτήν τη γραμμή και κομβικό σημείο είναι το άρθρο 86 για την ασυλία των Υπουργώ,. Εκτιμώ ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει τη θέση της και θα συναινέσει σε ορισμένα τουλάχιστον άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Για τα Κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας
Η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα σχήμα, που σε πολύ χονδρικές γραμμές ακολουθεί το μοντέλο της Κύπρου. Χονδρικά λοιπόν σας λέω κι εγώ τα εξής: Καταρχήν υπάρχει μεγάλη επιμήκυνση στην πληρωμή των δανείων και στο τέλος της πληρωμής αυτών των δανείων που θα συμφωνηθούν για το ύψος του ποσού που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα χαριστεί ένα μεγάλο μέρος του δανείου. Επομένως έχουμε ένα κούρεμα, έχουμε μια μεγάλη επιμήκυνση, έχουμε αφαίρεση προσαυξήσεων – αλλά προσέξτε: στη διάθεση της τράπεζας θα υπάρχει ένας πλήρης φάκελος του δανειολήπτη, όπου θα αναφέρονται και θα εξετάζονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Και αυτό είναι πολύ σωστό. Όπως ξέρετε, έγινε και μια επίθεση στην κυβέρνησή μας για πλειστηριασμούς, όπου όμως δεν μπήκε κανένα μα κανένα δάνειο πρώτης κατοικίας – κανένα σπίτι πρώτης κατοικίας ανθρώπων που δεν είχαν εισόδημα και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Υπήρξαν σπίτια που τα είχαν δηλώσει ως πρώτη κατοικία και ήταν βίλες και μεζονέτες με πισίνες, αλλά κυρίως ήταν από επιχειρηματικά δάνεια. Επομένως, εάν συναινέσουν και οι τραπεζίτες, θα υπάρξουν πολύ καλές ρυθμίσεις για τα δάνεια της πρώτης κατοικίας, αλλά και γενικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
«Από τη χώρα μας λείπει μια πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και σε αρχές»
Η ΝΔ έχει μια καταστροφική τακτική, εξαπολύει πράγματα που δεν στέκουν με τίποτα, ενώ ταυτόχρονα δεν προβάλει και καμία πρόταση. Εγώ δεν θέλω αυτό. Εγώ θέλω μια σκληρή αντιπολίτευση, που να λέει «δάνεια πρώτης κατοικίας, κόκκινα δάνεια εν γένει – προτείνουμε αυτό, αυτό κι αυτό». Η ΝΔ δεν προτείνει τίποτα, έχουν απλώς μια επιθετικότητα και μια διαστρέβλωση των δικών μας θέσεων, είναι σε μια κατάσταση που προσπαθούν να μην τρώνε γκολ και τελικά τρώνε πολλά περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν. Ακόμα και στο «Μακεδονικό» βλέπετε τι γίνεται: ο Άδωνις λέει ότι δεν θα πει ποτέ τη λέξη Μακεδονία, ένας άλλος βουλευτής, του ΠΑΣΟΚ αυτός, είπε ότι θα αποκαλεί τη χώρα πάντα Σκόπια και ο Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να πει ότι σε λίγο καιρό θα τη λένε όλοι Μακεδονία. Μα μέχρι τώρα, όλοι «Μακεδονία» την έλεγαν!
Λείπει δυστυχώς, και το λέω ειλικρινά, λείπει από τη χώρα μας μια πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και σε αρχές. Αλλά αυτό το ποτήρι θα το πίνει συνέχεια η ΝΔ! Είναι αυτό που είπε προ μηνών ο Πρωθυπουργός, ότι θα έρχονται νομοθετήματα, τα οποία, θα αναγκάζεται να τα ψηφίζει, ένα προς ένα, είτε της αρέσουν είτε όχι, όπως π.χ. η μη περικοπή των συντάξεων, που ουσιαστικά δεν της άρεσε, αφού είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης ήταν υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Και τα κόκκινα δάνεια θα τα ψηφίσει. Όλα θα τα ψηφίσει, παρά την υπονόμευση που προσπαθεί να κάνει στις κινήσεις της κυβέρνησης.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, ότι δεν έχουμε αντιπολίτευση που να έχει θέσεις και οι συγκρούσεις, οι σφοδρές αν θέλετε συγκρούσεις, να γίνονται πάνω σε θέσεις συγκεκριμένες. Επειδή στηρίζονται σε Μέσα Ενημέρωσης που διαστρεβλώνουν πάντα την πραγματικότητα και κάνουν παραπολιτική, όχι πολιτική, νομίζουν ότι έτσι θα συσπειρώσουν το εκλογικό σώμα. Δεν νομίζω όμως ότι θα δικαιωθούν.
Για τις δημοσκοπήσεις
Είναι εμφανές, ακόμα και με την απλή λογική, ότι τα γκάλοπ, όχι μόνο είναι «χτυπημένα» όπως λέμε, αλλά πάσχουν και δομικά. Όταν παίρνουν τηλέφωνο σε 1.000 ανθρώπους και απαντάνε μόνο οι 400, ενώ οι υπόλοιποι ή δεν απαντάνε ή βρίζουν στο τηλέφωνο και τους λένε «άντε πνιγείτε, κόπανοι» και άλλα τέτοια, είναι προφανές ότι το δείγμα δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό. Αλλά πέραν αυτού, ακόμα κι αν τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, και δεχτούμε ότι η ΝΔ προηγείται με μια α, β ή γ διαφορά, αυτό οφείλεται στη συσπείρωση. Και είναι λογικό: η ΝΔ έχει ιστορικά ένα πάγιο και μόνιμο ποσοστό γύρω στο 28 με 30% , έχει μια μεγάλη συσπείρωση που της δίνει μια διαφορά, κατά τη γνώμη μου μικρή. Εμείς έχουμε πολύ χαμηλή συσπείρωση. Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει ο καθένας από εμάς να θέσει, είναι τι γίνεται με τον κόσμο που δεν μετακινείται. Έχετε δει πουθενά αυτά τα περίφημα κουτάκια, που δείχνουν ένα κόμμα να έχει εισροή ψήφων από άλλα κόμματα ή εκροή ψήφων προς τα άλλα κόμματα; Δεν υπάρχουν πουθενά, γιατί δεν υπάρχουν μετακινήσεις προς τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι δυο μεγάλες δεξαμενές.
Πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μαγκωμένοι» και είναι λογικό. Υπογράψαμε ένα Μνημόνιο, δώσαμε μάχες, τώρα σιγά σιγά αναθερμαίνονται. Το βλέπω και στην Ηλεία, όπου εκλέγομαι βουλευτής, βλέπω τις σχέσεις των ανθρώπων, ακούω ανθρώπους που ήταν μαγκωμένοι, να μας λένε «μπράβο, καλά πάτε, συνεχίστε». Μάλιστα η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata που έγινε προχθές έχει μια μεγάλη σημασία. Ποια είναι αυτή; Ότι με όλα αυτά τα προβλήματα που σας είπα, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 4 μονάδες και μάλιστα στις Ευρωεκλογές! Ξέρουμε ότι ιστορικά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόμμα που κυβερνούσε, έχανε κατά πολύ στις Ευρωεκλογές υπέρ άλλων κομμάτων, κυρίως μικρών κομμάτων, διότι ήταν πιο χαλαρή η ψήφος των πολιτών στις Ευρωεκλογές. Και βλέπουμε τώρα ότι η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Επομένως νομίζω ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχουμε και τα πανιά μας πλήρως ανοιχτά, για να προχωρήσει το καράβι μας στα ήρεμα νερά, στα οποία έχουμε βάλει τη χώρα και στην κανονικότητα στην οποία έχει μπει πια η Ελλάδα.
Κι ένα ανέκδοτο για το τέλος..
Ο Πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από την Κίνα, μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι 5 ημερών και την επόμενη μέρα θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Και δέχτηκε, γιατί ήταν στο χέρι του να μη δεχτεί, να γίνει συζήτηση πολιτικών Αρχηγών, που είχε ζητήσει ο Μητσοτάκης. Τον βλέπω και του λέω, «Είσαι τελείως τρελός; Είσαι νέος, εντάξει αντέχεις, αλλά έχεις και παιδιά, δεν θες να πας να τα δεις;» Μου λέει «Όποτε μου ζητάει ο Μητσοτάκης συζήτηση Αρχηγών ημερησίας διάταξης, τρίβω τα χέρια μου!» Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παιχνίδι είναι δικό μας, αντίπαλός μας είναι ο εαυτός μας. Το θέμα που βάζω εγώ συνεχώς είναι ότι υπάρχουν θέματα στα Υπουργεία, τα οποία θα έπρεπε να τρέχουν με γρηγορότερους ρυθμούς.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
«Αντίπαλο δεν έχουμε! Αντίπαλός μας μπορεί να είναι μόνο ο εαυτός μας»
Εφ’ όλης της ύλης μίλησε το πρωί ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του προς το δημοσιογράφο Βαγγέλη Καραγεώργο και τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος, μεταξύ των άλλων, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Ακόμα και ένα άρθρο να αναθεωρείτο, θα άξιζε αυτή η συνταγματική αναθεώρηση» δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο άρθρο 86, που αφορά στην άρση της υπουργικής ασυλίας, έτσι ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται φαινόμενα με Υπουργούς «που έκλεβαν ή εξέδιδαν χαριστικές υπουργικές αποφάσεις, όπως π.χ. με τη Novartis, αλλά αυτά παραγράφονταν μετά την επόμενη θητεία της Βουλής. Και μόνο το γεγονός ότι επανέρχεται η κανονικότητα και οι Υπουργοί θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους απλούς πολίτες, και στην παραγραφή και σε όλα, αξίζει η αναθεώρηση».
Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο άρθρο 62, που αφορά και αυτό τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στη βουλευτική τους δράση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί σε μια αστική υπόθεση ή στο “ποιος θα πάρει τα παιδιά” να έχει ο βουλευτής ασυλία και να μην εκδικάζεται η υπόθεσή του»!
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας αναφέρθηκε κατόπιν στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι «δεν θα συναινούσε σε οποιαδήποτε αναθεώρηση, αν δεν αλλάξει το άρθρο 16 που προστατεύει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για να αντικατασταθεί με την ιδιωτική», συμπληρώνοντας ωστόσο: «Απ’ ότι φαίνεται πάντως δεν θα εμμείνει σε αυτήν τη γραμμή και κομβικό σημείο είναι το άρθρο 86 για την ασυλία των Υπουργών. Δε τολμούν να μη συναινέσουν στη κατάργηση της ασυλίας των υπουργών και η ΝΔ θα συμφωνήσει σε ορισμένα τουλάχιστον άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης».
Προστασία πρώτης κατοικίας
Για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο βουλευτής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα σχήμα, με μεγάλη επιμήκυνση στην πληρωμή των δανείων, κούρεμα και αφαίρεση προσαυξήσεων, ας ξέρουν όμως όλοι ότι στη διάθεση της τράπεζας θα υπάρχει και ένας πλήρης φάκελος του δανειολήπτη, όπου θα αναφέρονται και θα εξετάζονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία».
Για τις δημοσκοπήσεις
Τέλος, ο Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις: «Όχι μόνο είναι ‘στημένες’ όπως λέμε, αλλά πάσχουν και δομικά. Όταν παίρνουν τηλέφωνο σε 1.000 ανθρώπους και απαντάνε μόνο οι 400, ενώ οι υπόλοιποι ή δεν απαντάνε ή βρίζουν, είναι προφανές ότι το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Αλλά ακόμα κι αν τα ξεπεράσουμε όλα αυτά, και δεχτούμε ότι η ΝΔ προηγείται με α, β ή γ διαφορά, αυτό οφείλεται στη συσπείρωση της. Και είναι λογικό: η ΝΔ έχει ιστορικά ένα πάγιο και μόνιμο ποσοστό στο 28-30%, έχει μεγάλη συσπείρωση που της δίνει μια μικρή διαφορά, κατά τη γνώμη μου. Εμείς έχουμε ακόμα χαμηλή συσπείρωση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ».
Σχολιάζοντας μάλιστα την τελευταία δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές, που έδειξε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 4 μονάδες, ο βουλευτής εξήγησε ότι «ιστορικά στην Ελλάδα το κόμμα που κυβερνούσε, έχανε πολύ στις Ευρωεκλογές υπέρ άλλων κομμάτων διότι ήταν πιο χαλαρή και τιμωριτική η ψήφος. Και βλέπουμε ήδη ότι η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Επομένως νομίζω ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχουμε και τα πανιά μας πλήρως ανοιχτά, για να προχωρήσει το καράβι μας στα ήρεμα νερά, στα οποία έχουμε βάλει τη χώρα και στην κανονικότητα που ήδη έχει μπει».
Κι ένα ανέκδοτο για το τέλος..
Ο Πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από την Κίνα, μετά από ένα πολύ κουραστικό ταξίδι 5 ημερών και την επόμενη μέρα θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Και δέχτηκε, γιατί ήταν στο χέρι του να μη δεχτεί, να γίνει συζήτηση πολιτικών Αρχηγών, που είχε ζητήσει ο Μητσοτάκης. Τον βλέπω και του λέω, «Είσαι καλά; Είσαι νέος, εντάξει αντέχεις, αλλά έχεις και παιδιά, δεν θες να πας να τα δεις;» Μου λέει «Όποτε μου ζητάει ο Μητσοτάκης συζήτηση Αρχηγών, τρίβω τα χέρια μου!» Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το παιχνίδι είναι δικό μας, αντίπαλός μας είναι μόνο ο εαυτός μας. Το θέμα που βάζω συνεχώς είναι ότι υπάρχουν θέματα στα Υπουργεία, τα οποία θα έπρεπε να τρέχουν με γρηγορότερους ρυθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου