2018-11-29

Ο Μ. Μπαλαούρας στο κανάλι της Βουλής, στην Πρωϊνή Ανάγνωση , με την Κ. Κοντογεώργη

 

Για τον προϋπολογισμό του 2019

Είναι ο πρώτοςεπεκτατικόςπροϋπολογισμός μετά από μια 10ετία, εντός πλαισίων, πράγμα πάρα πολύ σημαντικό, ενώ λύνει και πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν, λόγω Μνημονίου.

Δίνει ένα μέρος των χρωστούμενων της ελληνικής κοινωνίας προς τους πιο δυστυχείς και ευάλωτους συνανθρώπους μας, που φτωχοποιήθηκαν.

Ταυτόχρονα, δίνοντας π.χ. επίδομα στέγασης, είτε για ενοίκιο, είτε για στεγαστικό δάνειο σε 350.000 νέους ανθρώπους, ανοίγει προοπτικές και ελπίδες για τους νέους. Επιπλέον, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι θα δουν από 1/1/2019 αυξήσεις στις συντάξεις τους, έστω και μικρές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προνοεί, ότι με την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, θα υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις. Είναι κινήσεις αυτές που δίνουν ανάσα και ελπίδα, αφού ακόμα και τα 20€ επιπλέον, μπορεί να σημαίνουν για κάποιον ότι βγάζει άλλη μια μέρα του μήνα.

Παράλληλα μπαίνουν μπροστά και άλλα ζητήματα, που δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε όλα μαζί αμέσως, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μικρές και φτωχές κατοικίες, 10 % κατά μέσο όρο εφέτος, 30% του χρόνου.

«Η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλάει»

Η ΝΔ έχει δίκιο που αγωνιά και προσπαθεί να βρει επιχειρήματα, γιατί όλα τα επιχειρήματά της έχουν ανατραπεί: μιλούσε για 4ομνημόνιο, έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα, ότι θα υπάρξει κόφτης, ενώ ταυτόχρονα έσπερνε αμφιβολίες στην κοινή γνώμη, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς. Θυμόμαστε όλοι ότι ενοχλήθηκε ακόμα και από την μη περικοπή των συντάξεων: υπάρχουν δηλώσεις του Βορίδη, της Μπακογιάννη, του Χατζηδάκη, ο οποίος είπε μπροστά στον Μοσκοβισί ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», εννοώντας ότι, επειδή είχαμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας για την περικοπή των συντάξεων, η συμφωνία έπρεπε να τηρηθεί!

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το υπερπλεόνασμα είναι εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά είναι η μόνη που δεν δικαιούται να μιλάει. Το υπερπλεόνασμα 3,5% που έχουμε υπογράψει, έχουμε πει και οι ίδιοι ότι είναι μεγάλο. Είχαμε προτείνει στους δανειστές πλεόνασμα 2% και μάλιστα ο Τσακαλώτος είχε πει «αφού δεν θέλετε να μειωθεί το 3,5%, να κάνουμε το 2% πρωτογενές και το 1,5% να πάει στις επενδύσεις», αλλά ούτε αυτό το δέχτηκαν. Η ΝΔ όμως είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% για μια υπερβαίνουσα τη δεκαετία περίοδο.

«Η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπρος και μαρσάρει»

Από τη στιγμή που πιάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, που μας είχε επιβάλει το ΔΝΤ, δεν είναι αναγκαία, ούτε από την πλευρά του δημοσιονομικού χώρου, γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος. Αλλά χρειάζονται σταδιακές κινήσεις και συμμαχίες, καλά αποτελέσματα στην οικονομία και φερεγγυότητα. Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, διεκδικείς και έχεις όλες τις πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Επίσης μπορείς να καταφέρεις και κάτι άλλο: Είναι υψηλή η υποχρέωσή μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Το 2019 θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, ακόμα και το ΔΝΤ μιλάει για 2,5%,  πολύ μεγάλη σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ε.Ε. , όπου η ανάπτυξη είναι ισχνή. Θα πρέπει ωστόσο να πείσουμε τους Ευρωπαίους, ότι με τόσο υψηλά πλεονάσματα, δεν θα μπορούμε να έχουμε εκτίναξη της ανάπτυξης. Επομένως, θέλουμε και μακάρι να το επιτύχουμε, να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να έχουμε κάθε χρόνο.

Έχουμε ανατροπή όλων των δεδομένων, όσον αφορά στην ανάπτυξη εν γένει, αλλά και στα ειδικά στοιχεία της: Πρώτον έχουμε εκτίναξη των εξαγωγών, είμαστε στο 17% περίπου. Η Ελλάδα, η οποία ποτέ δεν είχε εξαγωγές και είχε πάντα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, αυτή τη στιγμή έχει και σχεδόν πλεονασματικό ισοζύγιο, αλλά και μεγάλες εξαγωγές. Δεύτερον έχουμε εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, καταγεγραμμένη με επίσημα στοιχεία. Για πρώτη φορά, ισχνά, το 2017 και τώρα πιο έντονα, αυξάνεται  η καταγραφή οικοδομικών αδειών.

Έχουμε, όχι απλώς μηνύματα, αλλά πιστοποιήσεις, ότι η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπρος, το αυτοκίνητο της ελληνικής οικονομίας έχει μπει στο δρόμο του και μαρσάρει.

Για την επιχειρηματικότητα και τις αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου

Η γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους είναι δυσβάσταχτη. Δεν μπορούμε όμως μέσα στα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, με όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως το Μνημόνιο, να επιλύσουμε τέτοια μεγάλα  προβλήματα. Πολλά προβλήματα είναι δομικά. Το θέμα της λειτουργίας του Δημοσίου χρειάζεται ανατροπή από τα κάτω, θα πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις από την Κυβέρνηση, το έχω θέσει επανειλημμένα σε κυβερνητικούς παράγοντες και στις ομιλίες μου. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που δημιουργούν αγκυλώσεις, στρεβλώσεις, υστερήσεις στις επενδύσεις. Είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα.

Παρ’ όλο που η αντιπολίτευση μας κατηγορεί, ότι είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα, είμαστε εμείς που φέραμε νόμο στη Βουλή, με τον οποίο μέσα σε πέντε λεπτά, μόνο με την αίτηση, δημιουργείς επιχείρηση και εκ των υστέρων ακολουθεί ο έλεγχος.

Είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθετεί την ύπαρξη βιομηχανικών περιοχών. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες βιομηχανικές περιοχές, οι δυο-τρεις που υπάρχουν, είναι παράνομες.

Για τις τράπεζες

Το βασικό πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες είναι τα κόκκινα δάνεια και θα πρέπει να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η οποία προσφέρεται γι’ αυτό και έχει κάνει σχετικές υποδείξεις, και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κάνει ήδη κάποιες κινήσεις. Οι τράπεζες δεν μπορούν να εκτελέσουν τη βασική τους λειτουργία και αποστολή, που είναι να παίρνουν και να δίνουν χρήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεν εισροή χρημάτων, που είχαν «φύγει» έξω στη μεγάλη κρίση, αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Προσπαθούμε να το λύσουμε και μάλλον θα πάμε σε ένα μοντέλο σαν της Κύπρου, το οποίο είχε επιτυχία, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις.

Το μοντέλο της Κύπρου αφορά και την πρώτη κατοικία και θα δίνει τη δυνατότητα μεγάλου κουρέματος στο δανειολήπτη. Επιπλέον χρειάστηκε να ψηφίσουμε νόμο, προκειμένου να έχει η τράπεζα στην οποία έχει κάποιος οφειλές, στοιχεία του δανειολήπτη από όλες τις τράπεζες, κάτι που πριν δεν επιτρεπόταν και δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εάν κάποιος είναι μπαταχτσής, γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπορεί όμως κάποιος να έχει καταθέσεις στη μια τράπεζα, να χρωστάει στην άλλη και αυτό να μην μπορεί να διασταυρωθεί. Είναι σημαντικά πράγματα αυτά που έχουμε κάνει και θα σημαδέψουν την πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Δικαιωνόμαστε, επειδή τολμάμε»

Είμαστε η κυβέρνηση εκείνη, η οποία έκανε τομές, από τη διεθνή πολιτική και τα εθνικά θέματα, όπως το «Μακεδονικό», έως και τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, που ελπίζω να προχωρήσει. Είναι τομές που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Φοβόντουσαν όλοι το πολιτικό κόστος. Εμείς τολμάμε και πιστεύουμε ότι, επειδή τολμάμε, δικαιωνόμαστε.  Υπάρχουν για παράδειγμα συντηρητικοί άνθρωποι, που ψηφίζουν πιθανόν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μας δίνουν συγχαρητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών – εγώ προσωπικά έχω εισπράξει τέτοια συγχαρητήρια. Μπορεί να μη μας ψηφίσουν στο τέλος, δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν μετακινηθεί πολιτικά, όμως σε αυτό το ζήτημα μας συγχαίρουν.

 

Για το νόμο Κατσέλη

Η θέση της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει το νόμο Κατσέλη, όχι να τον καταργήσει, όπως έδωσαν την εντύπωση ορισμένα μίντια, ενώ ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ήταν σαφής, όταν δήλωσε ότι θα αντικαταστήσουμε το νόμο Κατσέλη με κάποιον άλλον πιο ισχυρό νόμο και καλύτερο για όλους.

Όσοι έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν αιτήσειςμέχρι τις 31/12/2018, οπότε και λήγει ο νόμος, υπάγονται στην πρόνοια και την προστασία του νόμου Κατσέλη. Από το νέο έτος και μετά θα υπάρχει ο νέος νόμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της επεξεργασίας. Ο νόμος Κατσέλη είναι ένας βατήρας: από κει και πέρα, ο νόμος που θα φέρουμε θα είναι καλύτερος από τον ισχύοντα, επομένως ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει και όσους θα έχουν κάνει αίτηση πριν το 2019, με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη.

«Σύγκρουση με σοβαρότητα και με θέσεις»

Σε συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή, η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μας κατηγόρησαν ότι έχουμε διπλούς προϋπολογισμούς. Δεν έχουν αναγνώσει καν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Κάθε κράτος υποβάλλει δυο προϋπολογισμούς. Ο ένας που καταθέσαμε ήταν τα μέτρα, όπως εμείς τα είχαμε αποφασίσει, με το μεσοπρόθεσμο, αλλά όταν υπάρχουν εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, όλα τα κράτη αναπροσαρμόζουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό. Εμείς λοιπόν, επειδή είμαστε πια μια κανονική χώρα, καταθέσαμε, όπως όλα τα κράτη της Ε.Ε., αυτούς τους προϋπολογισμούς, αλλά ο βασικός προϋπολογισμός, που πήρε την έγκριση της Ε.Ε., είναι αυτός που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Λένε λοιπόν ότι έχουμε διπλούς προϋπολογισμούς, έναν για τους «κουτούς» Έλληνες, για να τους ξεγελάσουμε, και έναν για τους δανειστές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Παντού αποτύχανε. Προσωπικά εγώ είμαι έντονα συγκρουσιακός και φαίνεται και όταν προεδρεύω, αλλά σε ένα πλαίσιο σοβαρότητας, όχι ευτελισμού και με θέσεις. Το επαναλαμβάνω συχνά αυτό, γιατί με έχει ενοχλήσει, αλλά δεν μπορείς για παράδειγμα να συγκρούεσαι και να λες ότι ο Τσίπρας πήγε στην Πάρο με 72 υπουργούς και συνοδούς, όπως είχε γίνει σάλος τότε, ενώ τελικά είχε πάει με τέσσερις υπουργούς αναγκαίους, όπως ο Σπίρτζης. Αυτή δεν είναι πολιτική, είναι μικροπολιτική, πρέπει το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από αυτά. Έρχεται για παράδειγμα ο Μητσοτάκης στη Βουλή και μιλάει για την Παιδεία, λέει ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο κλπ. Ισχύει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας, ότι τα δύο τρίτα των παραβιάσεων εντός των Πανεπιστημίων συνέβησαν την τριετία, που προηγήθηκε ημών. Για ποια λοιπόν ευθύνη μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να εκχωρήσει τα Πανεπιστήμια, όπως και τις συντάξεις, στους ιδιώτες; Το μεγάλο φαγοπότι και εδώ!

«Η Ε.Ε. χρειάζεται συμμαχίες και συμβιβασμούς»

Οι Ιταλοί έχουν μια συμμαχική κυβέρνηση, η οποία έταξε πολλά πράγματα και δημιούργησε μια αίσθηση, θα έλεγα, συγκρουσιακή. Η Ε.Ε. χρειάζεται πολλή πίεση, αλλά το κυριότερο που χρειάζεται, νομίζω, είναι η δυνατότητα δημιουργίας συμμαχιών. Όταν πας και χτυπάς το κεφάλι σου σαν ταύρος, ακόμη και αν έχεις δίκιο, και η Ιταλία νομίζω πως έχει δίκιο, θα την πατήσεις. Πρέπει να δημιουργήσεις συμμαχίες, να πείσεις τους διάφορους εταίρους και μετά να πείσεις όσο μπορείς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ότι πρέπει να πάμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Με συμβιβασμούς; Με συμβιβασμούς.

Ήμουν τις προάλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, που κουβεντιάζαμε το θέμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τους προϋπολογισμούς, μεταξύ των οποίων πια, σαν κανονική χώρα, και τον δικό μας. Μέχρι πρότινος ήμουν παρασυνάγωγος σε αυτές τις συνεδριάσεις και τώρα έγινα κανονικό μέλος και αισθάνθηκα πολύ καλά, γιατί ήμουν ισότιμος πια και δεν με κοιτούσαν περίεργα. Στην αρχή, τις πρώτες φορές, μου επιτίθονταν αλύπητα. Μου έλεγαν διάφορα, «οι τεμπέληδες Έλληνες», και «τι πράγματα είναι αυτά που λες» κλπ. Και ευτυχώς που πρόεδρος σε αυτές τις Επιτροπές είναι ο Γκουαλτιέρι, μια πάρα πολύ σημαντική προσωπικότητα και φιλέλληνας και τους απαντούσε και με προστάτευε και ταυτόχρονα μου έδινε το λόγο και περισσότερο χρόνο ομιλίας.Ενώ έχουμε 3 λεπτά για να μιλήσουμε, έχω μιλήσει και 5,5 λεπτά και έχω δευτερολογήσει, εξαιτίας των επιθέσεων που κάνανε  στη χώρα μας μέσω εμού. Τώρα πια είμαστε ισότιμοι, πηγαίνω και με διαφορετική ψυχολογία. Εννιά χώρες έχουν πάρει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ο προϋπολογισμός τους δεν είναι σωστός, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος, φυσικά η Ιταλία. Η χώρα μας δεν πήρε σύσταση.

Για τις δημοσκοπήσεις

Είναι ξεκάθαρο, ο ελληνικός λαός έχει και γνώση και εκτίμηση. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, που οι δημοσκοπήσεις γίνονται για να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη και να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Ανησυχώ σφόδρα για το τι θέλουν να κάνουν και πού το πάνε. Δεν μπορεί, ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία μιας συγκεκριμένης περιόδου, π.χ. 10 ημερών, να μας δίνουν μια «πειραγμένη» φωτογραφία, που δείχνει διαφορετική την πραγματικότητα. Εγώ ζω την επαρχία, είμαι συνεχώς κάτω, στην Ηλεία και βλέπω τον κόσμο. Ο κόσμος ο δικός μας ήταν έντονα εκνευρισμένος και αμήχανος όταν υπογράψαμε το Μνημόνιο κλπ. Σιγά σιγά, όμως, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με τις θετικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και αυτό το εισπράττουμε συνεχώς. Χθες ήρθε ένας πολίτης και μου είπε «μπράβο που δεν κόψατε τη σύνταξη», πετάχτηκε ένας άλλος και είπε, «θα πάρεις και αύξηση», «Σοβαρά; Υπάρχουν λεφτά;» ρώτησε ο πρώτος.

 Οι δημοσκοπήσεις είναι στημένο παιχνίδι και σας θυμίζω ότι το στημένο παιχνίδι δεν άρχισε τώρα, αλλά τώρα έχει οξυνθεί. Στις εκλογές του 2012 μας είχανε για 13% και γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Στις εκλογές του 2015 μας είχαν για δεύτερο κόμμα με διαφορά από τη ΝΔ. Χάσανε. Το Σεπτέμβρη χάσανε πάλι όταν μας έδιναν ότι θα έρθουμε δεύτεροι. Χάσανε στο δημοψήφισμα με 30 μονάδες διαφορά, είναι συγκλονιστικά νούμερα αυτά. Δεν είναι διαφορά 1%, 3% ή 5%, είναι 30 μονάδες. Ακόμα και ο Φαναράς, που η εταιρία του έκανε τη δημοσκόπηση, που τα ΝΕΑ την εμφάνισαν επίτηδες με λάθος τρόπο, φαίνεται ότι κατάλαβε ότι εδώ πάει πολύ και έκανε δήλωση εναντίον του τίτλου των ΝΕΩΝ, για τη δικιά του δημοσκόπηση.

Δείτε το βίντεο

2018-11-28

Ο Μάκης Μπαλαούρας στο ρ/σ ALPHA και στο Κανάλι της Βουλής

Ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας μετά από 10 χρόνια  

 

Για τις άριστες επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού 2019, μίλησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, σε συνεντεύξεις του προς τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Ρ/Σ Alpha και την Κ. Κοντογεώργη και το Κανάλι της Βουλής.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Μάκης Μπαλαούρας επικαλέστηκε τη μαρτυρία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο Ν. Μηλιώνη στα πλαίσια ειδικής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές αυτά που μας είπε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωσε ο βουλευτής, είναι:

Άριστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

«Πρώτον, ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι παραβάσεις, δηλαδή η διαφθορά από την Ελλάδα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεύτερον, ως προς το προσφυγικό όπου είχε σηκώσει ντόρο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι τάχα γίνονται πράγματα και θάματα, ότι εκείνος ολοκλήρωσε την έκθεσή του και δεν έχουν παρατηρηθεί ζητήματα διαφθοράς και κατασπατάλησης κονδυλίων. Και τρίτον, ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πολύ υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας στα ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης του 25%, έναντι 16% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και βρίσκεται ανάμεσα στα πέντε πρώτα κράτη της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό 2019, που η συζήτησή του άρχισε χτες στη Βουλή, ο Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι «με τα θετικά μέτρα ύψους 3.8 δις ευρώ που περιλαμβάνει, αποτελεί τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, κι αυτό, έστω και εντός πλαισίων, είναι πολύ σημαντικό».

Συντάξεις

Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πέρα από την οριστική και δια παντός διάσωση των συντάξεων από κάθε νέα περικοπή που εξασφάλισε η κυβέρνηση, με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.5% το 2019, λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος έλαβε πρόνοια ότι με την αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις, από 1ης Ιανουαρίου 2019 πάνω από 600.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, έστω και μικρές στις συντάξεις τους.  

Σε ότι αφορά τα θετικά μέτρα του 2019, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων εξήγησε ότι αφορούν καταρχήν τη μικρή ιδιοκτησία στην οποία θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ ως και 30% και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα δουν μείωση των εισφορών τους κατά το ένα τρίτο.

Θετικά μέτρα για τους νέους

«Παράλληλα, προσπαθούμε να δώσουμε δυνατότητες στους νέους ανθρώπους και να τους ανοίξουμε προοπτικές και ελπίδες, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους ως 24 χρονών ώστε να βρουν ευκολότερα δουλειά και την παροχή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιδόματος στέγασης, για 350.000 ανθρώπους που νοικιάζουν σπίτι ή έχουν στεγαστικό δάνειο».  Ένα άλλο σημαντικό κοινωνικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.  Τέλος, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών και σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων 1% κάθε χρόνο, από το 29% ως το 25%, κατέληξε ο βουλευτής.

Δείτε τα βίντεο 

2018-11-25

Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και το Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Τέταρτο μνημόνιο δεν ήρθε, οι συντάξεις δεν κόπηκαν, θα υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Οι δυσοίωνες προβλέψεις και ο πόλεμος, είτε από τα πάνω, είτε από τα κάτω, δεν ήταν μόνο παλιότερα. Μέχρι τώρα, μέχρι προχθές, μας κατηγόρησαν  για διπλό προϋπολογισμό,  είπαν ότι δεν θα έχουμε καταλήξει στο Eurogroup, ότι θα έχουμε απλώς αναστολή, θα το ξαναδούν κλπ. Και το Κόκκινο, και η Αυγή και η Εποχή, αλλά και όλα τα σοβαρά έντυπα, που κρατούν μια υπεύθυνη στάση, αλλά δυστυχώς είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, έκαναν μια ορθή παρουσίαση. Τίποτε από αυτά δεν ίσχυε, απλώς η Ελλάδα, και αυτό δεν αξιολογήθηκε ούτε χαιρετίστηκε, δεν έχει πια καμία δουλειά με τις διαδικασίες του Eurogroup.

Είμαστε πια μια κανονική χώρα, που είναι στο εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν ενάμιση περίπου μήνα ήμουν στις Βρυξέλλες, μαζί με τους ομότιμους συναδέλφους μου από όλη την Ε.Ε. Συμμετείχα και παλιά. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι παλιότερα συμμετείχα σαν παρατηρητής, γιατί η χώρα ήταν σε πρόγραμμα, στο Μνημόνιο. Τώρα είμαστε μια κανονική χώρα που πήρε το λόγο, μίλησε, ως ισότιμη προς όλες τις υπόλοιπες χώρες, που ήταν εκεί για να παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό τους. Γινόταν συζήτηση για τον προϋπολογισμό της κάθε χώρας. Εμείς έχουμε πια μετακινηθεί από τη σφαίρα του Eurogroup, δεν έχει πλέον καμία σημασία το τι θα πει το Eurogroup για το πρόγραμμα και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ότι έχουν αλλάξει οι διαδικασίες, συνεχίζουν διάφοροι και μιλάνε για το τι θα κάνει και το θα αποφασίσει το Eurogroup, και λένε ότι θα αναστείλει την μη περικοπή των συντάξεων. Η μόνη αρμόδια Αρχή είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές λοιπόν ότι αύριο η Ε.Ε. θα εκδώσει τη θέση της για όλα τα κράτη, τους προϋπολογισμούς των οποίων εξετάζει. Πολύ περισσότερο θα εξετάσει – και πρέπει να το πούμε αυτό – τα κράτη, που τους έχει στείλει ήδη σημεία διαφωνιών προς διόρθωση, με γνωστότερη εξ αυτών την Ιταλία, αλλά είναι και η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος. Είναι δηλαδή χώρες, οι οποίες έχουν παρατηρηθεί με συστάσεις από την Κομισιόν και πρέπει να αλλάξουν σημεία του προϋπολογισμού τους. Η Ελλάδα δεν είναι μέσα σε αυτές.

Εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να παράξουμε πολιτική. Εγώ και σαν ιδιοσυγκρασία είμαι έντονα σε μια πολιτική αντιπαράθεση, αλλά σε ορισμένα πράγματα σηκώνεις ψηλά τα χέρια..

«Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να επουλώσουμε τις πληγές των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση»

Βεβαίως οι πληγές δεν έχουν εξαλειφθεί, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να επουλώσουμε τις πληγές των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση, κυρίως της εργατικής τάξης με όλες τις διαστρωματώσεις της. Έχουμε ακόμα μεγάλη ανεργία, μπορεί να την κατεβάσαμε κάτω από 19% από 27,5% που είχαμε παραλάβει, αλλά παραμένει σε τρομακτικό επίπεδο. Ειδικά στους νέους είναι μεγάλο ποσοστό, παρόλο που και εκεί έχει μειωθεί.

Γίνονται κινήσεις από την κυβέρνηση και θέλουμε η σύγκρουση που θα γίνει στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, να είναι πάνω σε στρατηγικά σχέδια. Δεν θέλουμε η σύγκρουση να γίνει για το το αν ο Τσίπρας πήγε π.χ. στο αεροδρόμιο της Πάρου με 70 συνοδούς, όπως έλεγαν, ή  με 4 υπουργούς, όπως έγινε τελικά.

Είμαστε πια μια κανονική χώρα, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων και, όπως σε όλα τα κράτη της ΕΕ, θα πρέπει να τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αν λοιπόν εμείς τα καταφέρουμε με τις πολιτικές μας, με την πάταξη της φοροδιαφυγής, με την πάταξη του λαθρεμπορίου και άλλες τέτοιες κινήσεις, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και το 2019 και το 20120 και το 2021, έως ότου γίνουμε και στην κοινωνία μια κανονική χώρα, γιατί είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναείναι κυβέρνηση.

«Η σύγκρουση που θα επιβάλουμε εμείς θα είναι σύγκρουση στρατηγικών για την οικονομία και την κοινωνία.»

Η κοινωνία υποφέρει πάρα πολύ. Είναι πιο εύκολο να χτίσεις ένα σπίτι από την αρχή, ξεκινώντας από τα θεμέλια, ενώ όταν βρίσκεις ερείπια και πρέπει να ανοικοδομήσεις πάνω σε αυτά, χρειάζεται πολλή περισσότερη δουλειά. Ένας χτίστης από την Ανδραβίδα, τα μέρη που εκλέγομαι, μου έδωσε αυτήν την ιδέα, όταν μου είπε ότι αν θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις ένα παλιό τούβλο, πρέπει πρώτα να του βγάλεις την αμμοκωνία, να το τρίψεις και μετά να το βάλεις. Κι εμείς χρησιμοποιούμε παλιά τούβλα, που πρέπει να καθαρίσουμε, να τους βγάλουμε την αμμοκωνία, τη βρωμιά, τη διαφθορά, όλα αυτά τα μικρόβια στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Περί αυτού πρόκειται.

Η σύγκρουση που θα επιβάλουμε εμείς θα είναι σύγκρουση στρατηγικών για την οικονομία και την κοινωνία για τα επόμενα χρόνια. Θέλει ο ελληνικός λαός, πέραν της διαφθοράς και της υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου, μια πολιτική νεοφιλελεύθερη, μια πολιτική που θα περικόπτει τις συντάξεις και θα τις εξανεμίζει, όπως ήταν το μοντέλο της Χιλής; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα. Θέλουν οι εργαζόμενοι να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό; Σε αυτά πρέπει να απαντήσουν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα απαντήσουν, όταν έλεγαν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλή, διότι είναι υψηλοί οι εργατικοί μισθοί; Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό, ούτε από έρευνες που έγιναν από μεγάλα ινστιτούτα και θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία προεδρεύω, η μεγάλη μάχη για τον προϋπολογισμό. Εδώ αποκαλύφθηκαν τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε πολλά πράγματα που θέλαμε να κάνουμε, γιατί ήταν αντικειμενική η αδυναμία μας, αφού ήμασταν στο Μνημόνιο. Ακούγονταν σαν ευχές, τώρα είναι πρακτικά, δεν είναι πλέον ευχές, μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και 1ον δεν κόβονται οι συντάξεις, 2ον η κυβέρνηση θα κάνει χειρονομίες πάνω από 900 εκατομμύρια, περίπου ένα δις, όχι για ψηφοθηρικούς λόγους, ενόψει εκλογών, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι, όπως και κάθε κυβέρνηση, να γιατρέψει όσο μπορεί τις πληγές της κοινωνίας.

Πηγή : http://www.stokokkino.gr

2018-11-17

«Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι» : Ο Μάκης Μπαλαούρας μιλά για το Πολυτεχνείο στην Αναστασία Πολίτη

Μνήμες από το Πολυτεχνείο και μήνυμα για έναν άλλο δρόμο.

Κύριε Μπαλαούρα καλησπέρα σας, ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε κοντά μας απόψε για αυτή τη συνέντευξη με την ευκαιρία του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973, εδώ στο Eλληνικό Σπίτι στο Παρίσι.

 Σήμερα είστε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ήσασταν στέλεχος του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος οπότε και συλλυφθήκατε, βασανιστήκατε, φυλακιστήκατε, κάνατε μεγάλο αγώνα.

Τι έχετε να πείτε σήμερα στην ελληνική διασπορά της Γαλλίας και στους νέους,  Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πολίτες της Γαλλίας κυρίως, αλλά και γενικά στο γαλλικό κοινό για την εποχή εκείνη ;

 Κοιτάξτε να δείτε,

Θα πω τους στίχους του εθνικού μας ποιητή, όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Και μού έρχεται στο μυαλό και ένας στίχος από τη Μασσαλιώτισσα, που μου το έλεγε η μάνα μου γιατί είχε κάτι σχέσεις με τη Γαλλία; εναντίον της τυραννίας κλαν κλάν τυρανί, κάπως έτσι δεν το θυμάμαι τώρα, μικρός ήμουνα που το άκουγα, ότι δηλαδή πρέπει να αποτινάξουμε την τυραννία.

 

Πως ήταν στη δικτατορία

 

Τι ήτανε η δικτατορία στην Ελλάδα ; Ήτανε μια αιματηρή κατάληψη της εξουσίας  όπου όλα μπήκανε στο γύψο.  Δηλαδή δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε να δούμε το κινηματογραφικό έργο που θέλαμε, να δούμε γιατί δεν ερχότανε ποτέ στην Ελλάδα; να διαβάσουμε το βιβλίο που θέλαμε να διαβάσουμε, γιατί το απαγορεύανε από τη λογοκρισία, δεν μπορούσαμε να πάμε μεγαλύτερες παρέες από ορισμένα άτομα και πάνω, ακόμα και εντός του πανεπιστημίου. Αυτό ώθησε κάποιους από μας, νέους τότε, όχι μόνο με ιδανικά αλλά και με αυταπάρνηση, να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας αυτό που λέμε συντροφικότητα, πλέρια συντροφικότητα, η συντροφικότητα υπάρχει ακόμα,  ανεξάρτητα από τους πολιτικούς χώρους όπου βρισκόμαστε, είναι σαν να αγαπιόμαστε γιατί αυτή η συντροφικότητα δομήθηκε στις συγκρούσεις στους αγώνες εντός και εκτός των πανεπιστημίων, στα κρατητήρια στις εξορίες και όλα αυτά. Άρα είναι δεσμοί, θα έλεγα εν πολλοίς, μεταφορικά, αίματος. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, ανά σχολή διάφοροι για να ζητήσουμε τα ελάχιστα. Να πω ένα παράδειγμα. Τότε, το ΄68 ήτανε ο περίφημος Μάης, όχι μόνο ΄στη Γαλλία ήταν  στην Ιταλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ… Οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα της εποχής εκείνης, το μόνο που μετέφεραν για να σταθεροποιήσουν το χουντικό, το δικτατορικό καθεστώς, ήταν ότι οι κομμουνιστές θέλαν να πάρουν την εξουσία. Αυτό ήταν. Αλλά δεν μαθαίναμε, δεν μας επιτρεπόταν να μάθουμε το τι ακριβώς ήταν τα αιτήματα της νεολαίας της εποχής εκείνης. Όχι μόνο τα αιτήματα, ήτανε και πως τα παρουσιάζανε, πώς τα διεκδικούσανε, με χάπενινγκς.  Τελικά η προσφυγή μας ήταν στους παράνομους  κατά τη δικτατορία ραδιοφωνικούς σταθμούς του εξωτερικού όπως ήταν η Ντόιτσε Βέλε, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Παρισιού, το ΒΒC, η Φωνή της Αλήθειας και προσπαθούσαμε μέσα από αυτά τα ραδιοκύματα να μάθουμε το τι συνέβαινε. Έγινε μια πρωτοφανής ιστορικά, αν θέλετε, κίνηση τος πώς γεννήθηκε αυτό το κίνημα. Ήταν ένα αυτόνομο, αυτόνομο υπογραμμίζω, κίνημα της τότε νεολαίας. Βέβαια οι επιρροές ήταν μεγάλες από τις αντιδικτατορικές οργανώσεις και πάντα το σημειώνω, αυτό που και προηγήθηκε ημών, δηλαδή του μαζικού φοιτητικού κινήματος εντός των πανεπιστημίων και που το συνέχισαν κατά τη διάρκεια που ήμασταν και εμείς. Αυτές λοιπόν οι οργανώσεις με τον αγώνα που δώσανε, τον παράνομο αγώνα, δηλαδή μπορεί να βάζανε κροτίδες, πετάγανε φυλλάδια στους δρόμους και στα αμφιθέατρα και συλλαμβάνονταν, η μαθηματική βεβαιότητα ότι θα συλληφθούν ήτανε σίγουρη, αυτοί λοιπόν με τον στεντόρειο λόγο τους, τον αγωνιστικό λόγο τους στα στρατοδικεία μας φλόγιζαν και μας έδιναν δυνάμεις για να κάνουμε κι εμείς κάτι και λέγαμε, γιατί αυτοί κι όχι εμείς.

Η μεταπολίτευση είχε τη σφραγίδα του φοιτητικού κινήματος

Κατάλαβα…Να σας κάνω μια ερώτηση Στη μνήμη μου εκ των υστέρων έχει καταγραφεί, όπως και σε πολλούς άλλους ανθρώπους, αυτή η τρομερή σκηνή του τανκ που μπαίνει στο Πολυτεχνείο και σκοτώνει τους φοιτητές…

– Ναι, ήταν ένας Σουηδός δημοσιογράφος, ρεπόρτερ, με τον οποίο γνωριστήκαμε μετά από πολλά χρόνια και τα είπαμε, μια εξαιρετική ύπαρξη που μας βοήθησε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Θέλω να σημειώσω εδώ κάτι. Εμείς είχαμε  και σημαντικό σύμμαχο: τους Έλληνες του εξωτερικού και τους Ευρωπαίους ανά χώρα: Γάλλους,  Γερμανούς, Εγγλέζους, Ιταλούς  οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ και μας ενίσχυσαν και ηθικά  και πολιτικά αλλά και σε μερικές περιπτώσεις και οικονομικά. Οι Έλληνες και οι ξένοι σύντροφοι, οι διανοούμενοι πολλοί πέρναν το λόγο βοηθούσαν δυνατά και στεντόρεια  έτσι ώστε κατάφεραν και αυτοί να απομονώσουν το καθεστώς. Θυμίζω ότι η Ελλάδα τότε επί δικτατορίας την είχανε πετάξει έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα μεγάλο πλήγμα για τη δικτατορία στη χώρα μας. Εν πάση περίπτωση ο αγώνας ήταν και ωραίος και δύσκολος.  Και νομίζω ότι καταφέραμε πολλά πράγματα. Δεν καταφέραμε αυτά τα οποία θα θέλαμε και είχαμε όνειρα αλλά καταφέραμε πολλά. Και νομίζω ότι η μεταπολίτευση είχε τη σφραγίδα του φοιτητικού κινήματος τότε σε πολλά πράγματα. Ακόμα και το σύνταγμα της Ελλάδας, αν εξαιρέσεις τα άρθρα αυτά τα οποία γίνεται προσπάθεια να αλλαχτούνε, είναι από τα πλέον προοδευτικά της Ευρώπης, άλλο αν εφαρμόζονται και πώς είναι. Το σύνταγμα αυτό μιλάει για συμμετοχές,  μιλάει για την ελευθερία του ατόμου, μιλά για το άσυλο στα πανεπιστήμια, μιλά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, πολλά πράγματα είναι το σύνταγμα το δικό μας, δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία έτσι και σε τέτοια ένταση και σε άλλα συντάγματα της Ευρώπης. Είναι λογικό ότι τα άλλα συντάγματα τα ευρωπαϊκά  ήτανε παλιά, με εξαίρεση Ισπανία και Πορτογαλία, το δικό μας ήταν ένα τελευταίο σύνταγμα το οποίο αποτύπωνε τις κοινωνικές ισορροπίες και τα μηνύματα που είχανε διαμορφωθεί την εποχή εκείνη που φτιάχτηκε το σύνταγμα παρά το γεγονός ότι φτιάχτηκε από μια συντηρητική πλειοψηφία.

Το Πολυτεχνείο ήταν ο βατήρας που εκτοξεύτηκε

-Δεν ήτανε μόνο το Πολυτεχνείο όμως, το Πολυτεχνείο ήτανε, αν θέλετε, το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που άρχισε από την πρώτη μέρα της δικτατορίας, από την 21η Απριλίου του 1967. Δηλαδή ήταν σαν ο βατήρας να εκτοξεύτηκε  και να πήγε στο υψηλότερό του σημείο. Νωρίτερα είχαν γίνει πολλά πράγματα και είναι λογικό η Ιστορία να μην τα καταγράφει πλήρως και ούτε στα ίδια  μεγέθη όπως την ιστορία του Πολυτεχνείου αλλά να τα αναφέρω απλώς : η πρώτη εκδήλωση η αντιδικτατορική μαζική ήταν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, εγώ ήμουνα στην ΑΣΟΕΕ αλλά είναι γεγονός, δεν το λέω επειδή ήμουνα στην ΑΣΟΕΕ, όπου τότε γύρω στα 1600 άτομα, φοιτητές, μαζευτήκανε για να μας υποστηρίξουν γιατί τότε μας περνάγανε πειθαρχικό, τραγουδούσανε τραγούδια απαγορευμένα, αντιχουντικά υπέρ της ελευθερίας και φωνάζανε συνθήματα κατά της δικτατορίας. Αμέσως μετά γίνανε οι τρείς καταλήψεις με κορύφωση πάντα την τρίτη κατάληψη της Νομικής Σχολής, αλλά προηγήθηκε η πρώτη κατάληψη η οποία παραμένει άγνωστη του Πολυτεχνείου στις 14 του Φλεβάρη του ΄73 όπου εκεί ήτανε αν θέλετε μια τομή, όλα αυτά τα γεγονότα  που σας λέω ήτανε τομές για την εκτίναξη τη μαζικοποίησή του και αν θέλετε τη στρατηγική που τότε επιλέχτηκε μιας σύγκρουσης στο Πολυτεχνείο.

Το σήμερα είναι πολύ δύσκολο, ο αντίπαλος είναι ύπουλος

 Τι θυμάστε από τότε, το λέω αυτό γιατί. αν για παράδειγμα σας ακούει ένα παιδί, ένας έφηβος, τι θα του λέγατε ;

-Νομίζω ότι δεν θα του έλεγα περιστατικά, αυτά έχουν αποτυπωθεί, υπάρχουν μαρτυρίες, φωτογραφίες, κινηματογραφικά στιγμιότυπα, αυτά έχουν αποτυπωθεί. Όπως σας είπα, εκείνες οι τρείς ημέρες ήταν επιστέγασμα μιας ολόκληρης πορείας και εκεί γίνανε και τομές όσον αφορά στην οργάνωση όλου αυτού του εγχειρήματος με το εστιατόριο, με το φαρμακείο, με το νοσοκομείο και με το ραδιοφωνικό σταθμό  φυσικά.

Να πάμε στο σήμερα λιγάκι. Το σήμερα είναι πολύ δύσκολο και έχει πολλές δυσκολίες και πολλά αρνητικά όσον αφορά στους νέους αλλά και στους πολίτες γενικότερα. Γιατί σήμερα ο αντίπαλος είναι κρυφός, δεν είναι φανερός όπως το τανκ και οι συλλήψεις κτλ. Σήμερα ο αντίπαλος εισχωρεί μπαίνει από τις χαραμάδες, από τις πόρτες, τα παράθυρα,  αντίπαλος είναι η τηλεόραση, είναι τα κανάλια που περνάνε μηνύματα, αν θέλετε, απαράδεκτα για νέους ανθρώπους που πρέπει να διαμορφωθούν με ελευθερία, με δημοκρατία, με αγάπη στο συνάνθρωπό τους. Περνάνε πολλά μηνύματα καλυμμένα, ρατσιστικά, ομοφοβικά και επομένως είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του, τότε ήταν πιο εύκολα.  Δεν είναι μόνο η κεντρική πολιτική σκηνή γιατί υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων που διαμορφώνουν συσχετισμούς . Είναι κυρίως το υπόγειο που διαμορφώνεται,, είναι τα μπλόγκς στο ίντερνετ που μπορεί να γράψει ο άλλος μια ψευδή είδηση να αμαυρώσει καταστάσεις, να περάσει μηνύματα αυτού του είδους που είπα προηγουμένως.

 

Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, δε θάχει μέλλον

 

 Και το μεγάλο πρόβλημα που έχει συνολικά η Ευρώπη, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι ότι κινείται προς την Ακροδεξιά. Τι σημαίνει ακροδεξιά; Δεν είναι απλώς μια μετατόπιση  προς ένα άκρο του πολιτικού γίγνεσθαι είναι τα μηνύματα και τα μορφώματα που παρουσιάζει η ακροδεξιά: να χτυπήσουμε,  να εκδιώξουμε τον Άλλον, που είτε είναι ξένος είτε είναι διαφορετικός:  Nα περιχαρακωθούμε σε ένα δήθεν εθνικό γίγνεσθαι: οι Γάλλοι να είναι οι Γάλλοι γιατί έτσι τους γουστάρει, οι Γερμανοί από την άλλη μεριά, να πάμε δηλαδή σε καταστάσεις που θεωρούσαμε ότι είχαν ξεπεραστεί από την Ιστορία και από τους πολέμους και αυτό ήταν μια μεγάλη τομή για τους ευρωπαϊκούς λαούς και με την ίδρυση της ευρωπαϊκής ένωσης.

Όμως εδώ υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει ακολουθήσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα, δηλαδή όλα υπέρ του κεφαλαίου. η ιστορία σε αυτά τα κράτη της Ευρώπης, που είναι πάρα πολύ σημαντική και διδακτική, ήταν ότι προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις όσο μπορούσανε. Καπιταλισμός ήταν και τότε, καπιταλισμός είναι και τώρα αλλά τώρα είναι ο έντονος, ο νεοφιλελευθερισμός . Αυτό τι κάνει; Αυτό περιθωριοποιεί πολλές ομάδες πολιτών στα ευρωπαϊκά κράτη με ανέχεια. Σκεφτείτε στη Γερμανία την πλούσια τη Γερμανία που κυριαρχεί στην Ευρώπη από όλες τις απόψεις, υπάρχουν σήμερα  αυτή τη στιγμή που μιλάμε γύρω στα 15 εκατομμύρια πάμφτωχοι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς τίποτε. Αυτή η κατάσταση της Ευρώπης αν δεν αλλάξει θα οξυνθεί θα έχουμε το μόρφωμα Λεπέν ή του Ούρμπαν ή του Σαλβίνι στην Ιταλία, να αγκαλιάζει όλη την Ευρώπη. Επομένως πρέπει ο κώδωνας του κινδύνου να ακουστεί από όλους, ότι αυτά τα μορφώματα πρέπει να χτυπηθούνε και είναι πρώτο καθήκον των ευρωπαίων πολιτών να το κάνουν.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, και φυσικά η Ελλάδα την έχει πληρώσει τώρα οχτώ χρόνια με την πιο ακραία μορφή της, ασκείται, πολύ λιγότερο βέβαια, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα μορφώματα.  Δεν μπορώ να ανεχτώ σαν  άτομο, σαν Ευρωπαίος πολίτης ότι η Λεπέν είναι πρώτη σε δημοτικότητα, βγήκε χτες δημοσκόπηση, στη Γαλλία. Είναι εξωφρενικό. Πού; Στη Γαλλία. Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν αλλάξει οικονομικά, πολιτισμικά, αν δεν αλλάξει και δεν επανέλθει στις βασικές αξίες είτε της γαλλικής επανάστασης είτε των αγώνων των υπολοίπων λαών, τότε η Ευρώπη δε θάχει μέλλον. Στην πρώτη φάση θα πάει στην ακροδεξιά που θα αγκαλιάσει πάρα πολλά κράτη και σε δεύτερη φάση δε θάχει μέλλον. Αυτό δηλαδή που είχαν καταφέρει οι λαοί της Ευρώπης θα γκρεμιστεί. Κι αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο πράγμα.

Επικίνδυνο για την ειρήνη ;

Επικίνδυνο για την ειρήνη και για την ανθρωπότητα. Και εν γένει και στην Ευρώπη. Τα μορφώματα τύπου Τράμπ θα γίνουνε και στην Ευρώπη και μάλιστα  ενδεχομένως με πιο ακραία μορφή. Σκεφτείτε τώρα να υπάρξουν ηγεσίες πιο ακραίες από τον Τράμπ. Τι άλλο να πει κανείς, για αυτά που μπορεί να υπάρξουν.

 

-Ωστόσο για να έρθουμε ξανά στην Ελλάδα και να τελειώσουμε με ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει στην κυβέρνηση ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και είναι έντονη η επιθυμία πολλών  μελών τόσο της ελληνικής διασποράς όσο και της γαλλικής κοινής γνώμης να στηριχτεί η προσπάθεια αυτή του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του που έχει δώσει κατεύθυνση προς την κοινωνική δικαιοσύνη, προς τις δημοκρατικές αρχές και τις ελευθερίες.

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέτε. Μακάρι. Αλλά φοβάμαι πώς δεν είναι, είναι αυτό που θέλουμε, όχι αυτό που γίνεται. Γιατί όταν δίναμε τη μάχη το 2015 εναντίον των μνημονίων κτλ μείναμε μόνοι, μα τελείως μόνοι . Κι όχι μόνο από κυβερνήσεις , μείναμε μόνοι κι από τα κινήματα της Ευρώπης. Σταματήσανε να μας υποστηρίζουν, έγινε μια παράλυση, θα έλεγα. Στις μεγάλες συγκρούσεις μέχρι  το καλοκαίρι του 2015 αισθανόμουνα κι εγώ και πολλοί από μας, ίσως και όλος ο ελληνικός λαός αισθανόμασταν ότι μείναμε μόνοι.  Κι επομένως όταν ένας μικρός λαός και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς που υπήρχε τότε την αφήνουνε μόνη της, καταλαβαίνετε ότι θα πάει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Και υπογράψαμε μνημόνιο, δεν το θέλαμε, αναγκαστήκαμε, εν πάση περιπτώση, δείξαμε όμως και εντός μνημονίων την άλλη λογική μας στηρίζοντας τους πιο αδύναμους της κοινωνίας. Νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια δείγματα, να μην τα αναφέρω αναλυτικά, το εισόδημα αλληλεγγύης, πολλά άλλα κοινωνικά μέτρα, την Υγεία που είχε καταβαραθρωθεί, την Παιδεία που δεν λειτουργούσε, την κοινωνική οικονομία και πολλά άλλα και τώρα μετά το καλοκαίρι που βγήκαμε από το μνημόνιο έχουμε πολύ έργο να κάνουμε παρά τον περιορισμό τον δημοσιονομικό που εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αυτό το δείχνουμε μέχρι να γίνουν εκλογές.

-Μπορεί να είναι μια μειοψηφία όσοι στηρίζουν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση στη Γαλλία, ωστόσο θα θέλαμε να γίνει ακόμα πιο μεγάλος και ο σκοπός αυτής της βραδιάς αυτός είναι.

-Προφανώς. Μια τελευταία κουβέντα: σε λίγους μήνες, τον Μάη, θα έχουμε ευρωεκλογές. Εδώ είναι ένα στοίχημα, Η άκρα δεξιά θα συνασπιστεί, η δεξιά το ίδιο. Η αριστερά στην Ευρώπη, με τις διαφορές που έχει μεταξύ της, θα μπορέσει να δώσει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες για έναν άλλο δρόμο ;

2018-11-14

Υπουργική παρέμβαση ζητά ο Μ. Μπαλαούρας για την υφαρπαγή της γης των κατοίκων Χειμαδιού-Κουτσοχέρας από την Εκκλησία

Το ψήφισμα-καταγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου του Πύργου και της Λαϊκής Συνέλευσης του Χειμαδιού σχετικά με την πλειοδοτική δημοπρασία που κίνησε αιφνιδιαστικά η Ιερά Μονή  Αγ. Θεοδώρων για τα κτήματα των κοινοτήτων Χειμαδιού και Κουτσοχέρας, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ζητώντας υπουργική παρέμβαση.

Ο Μ. Μπαλαούρας κατέθεσε χτες 13 Νοεμβρίου τα σχετικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου και της Λαϊκής Συνέλευσης της Τοπικής Κοινότητας  Χειμαδιού, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την άμεση παρέμβασή τους.

«Με τα ψηφίσματα αυτά», σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναφορά του, «οι κάτοικοι του Χειμαδιού και το ΔΣ του Δήμου Πύργου διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εν όψει της εξαγγελθείσας τροποποίησης των Συνταγματικών Διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των κατοίκων και τη δημιουργία τετελεσμένων, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας κίνησε διαδικασίες πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση κτημάτων στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού και Κουτσοχέρας». Τα κτήματα αυτά, συνεχίζει ο Μάκης Μπαλαούρας, «αποτελούν τμήμα έκτασης 20.000 στρεμμάτων, που, χωρίς όρια ή άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό, η Μονή Αγίων Θεοδώρων τα δηλώνει ως δικά της, με βάση παραχωρητήριο χρυσόβουλο του Πασά Καράτουλα  επί Τουρκοκρατίας, και που έχουν συμπεριληφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα του 1933 περί ‘μοναστηριακών τσιφλικιών’. Τα ίδια κτήματα όμως καταλαμβάνουν τις εκτάσεις των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι και οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων τα καλλιεργούν και τα νέμονται επί 200 χρόνια σαν δικά τους».

Όλα αυτά σημαίνουν, σύμφωνα με το βουλευτή, ότι ενώ από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και επί 200 χρόνια οι κάτοικοι των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι ζουν ανενόχλητοι στις εστίες τους και καλλιεργούν τη γη τους, ξαφνικά γίνονται στόχος μιας σαφώς επιθετικής και αντικοινωνικής τακτικής του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων, που αυθαίρετα, καταχρηστικά, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση κινεί διαδικασίες πλειοδοτικής δημοπρασίας προς εκμίσθωση 7000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή και με τον τρόπο αυτόστρέφεται ευθέως κατά της επιβίωσής τους. Οι κάτοικοι του Χειμαδιού κάνουν λόγο, όχι άδικα, για υφαρπαγή των περιουσιών τους από την εκκλησία και αναφέρουν: «Θέλουμε να καταστήσουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση  ότι επί 200 χρόνια οι πρόγονοί μας σε αυτόν τον χώρο έχουν αφήσει τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους και τα κόκαλά τους», και για αυτό «δεν εννοούμε να εγκαταλείψουμε την  πατρώα μας γη επειδή σε κάποια στιγμή του απώτατου παρελθόντος και υπό το πρόσχημα δουλοκτητικών νόμων, κάποιοι αορίστως περιέλαβαν εδάφη, ψυχές και ιστορία στην ιδιοκτησία τους».

Υιοθετώντας το αίτημα της Λαϊκής Συνέλευσης της ΤΚ Χειμαδιού και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία τη θέσπιση ειδικής τροπολογίας, με την οποία θα κατοχυρωθεί το σύνολο των εκτάσεων στις οποίες ζουν και από τις οποίες βιοπορίζονταιοι κάτοικοι των χωριών Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Μουζάκι,αλλά και την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1933 περί «μοναστηριακών τσιφλικιών», ως κατάλοιπου της οθωμανικής φεουδαρχίας, που δεν συνάδει με τους κανόνες του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή:https://proini.news/upourgiki-paremvasi-zita-o-m-mpalaouras/

2018-11-12

Προσφορά αναγνώρισης για τους πυροσβέστες με παρέμβαση Μπαλαούρα από την εταιρία Endless Ευρωχαρτική

Μια προσφορά που κάλυψε το έλλειμα που υπήρχε μέσα από τις χορηγήσεις της υπηρεσίας, έκανε η εταιρία Endless Ευρωχαρτική ΑΕΒΕ. Ο ιδιοκτήτης της Νίκος Χριστόπουλος μετά από την παρέμβαση – παρότρυνση του βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, αποφάσισε να προβεί στη χορηγία αρβύλων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, ως ένδειξη αναγνώρισης του πολύτιμου έργου που προσφέρει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Σε μια σεμνή τελετή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, παρουσία της τοπικής και περιφερειακής ηγεσίας του Σώματος ο κ. Χριστόπουλος παρέδωσε 60 ζεύγη αρβυλών ειδικού τύπου και παραγγελίας, μιας και υπήρχε έλλειψη στην Ελλάδα, κατευθείαν από τη Γερμανία.

Στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ο διοικητής Γιάννης Καραμαλίκης ευχαρίστησε τόσο τον κ. Χριστόπουλο για την προσφορά του αυτή, όσο και τον κ. Μπαλαούρα για την παρέμβασή του, ώστε να λάβει η υπηρεσία αυτή την πολύτιμη υλική βοήθεια. Ο κ. Μπαλαούρας εξιστορώντας την προσπάθεια που έγινε, αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε με τον περσινό διοικητή της Π.Υ. Πύργου και Περιφερειακό Διοικητή σήμερα Γιάννη Πετρούτσο. Στάθηκε στο γεγονός πως αν και Μεσσήνιος κ. Χριστόπουλος ήταν θετικός στην χορηγία αυτή.

Ο κ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν στην κίνηση εξεύρεσής χορηγού, αλλά τις προσπάθειες του κ. Χριστόπουλου που πήγε την χορηγία αυτή, ένα βήμα πιο πέρα, με απευθείας παραγγελία στη Γερμανία λόγω αδυναμιών που παρουσιάστηκαν. «Ευελπιστώ πως θα καλύψουμε και άλλες ανάγκες που υπάρχουν, για σωλήνες, ελαστικά και φόρμες. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σας αυτές. Η Πυροσβεστική της Ηλείας είναι πολύ ψηλά στο κάδρο. Έχει προσφέρει πολλά, έχει πληρώσει τις φωτιές με τη ζωή πολλών πυροσβεστών και παντού στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται. Για αυτό και εγώ από τη θέση μου ως βουλευτής προσπαθώ να βοηθάω όσο μπορώ.

Ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την χαρά του τόσο για την χορηγία αυτή, όσο και για το γεγονός ότι στηρίζει μια υπηρεσία που ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμα των πολιτών. «Αγαπώ και εκτιμώ την υπηρεσία σας για τους ανθρώπους της, από τον αρχηγό έως τον τελευταίο πυροσβέστη» σχολίασε. Μάλιστα στάθηκε σε περιστατικό που αντιμετώπισε και ο ίδιος στην επιχείρησή του και σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών. Στάθηκε στην προσωπική φιλία που έχει με τον πρώην αρχηγό του Σώματος και Ηλείο Βασίλη Παπαγεωργίου και τόνισε πως αν και διανύουμε πέτρινα χρόνια όπου μπορεί θα συνεχίσει να βοηθά με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Παπαηλίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Endless – Ευρωχαρτική, αλλά και στον βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα για την παρέμβασή του αυτή.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχος Γιάννης Πετρούτσος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Καραμαλίκης προσέφεραν τιμητικές πλακέτες στον κ. Χριστόπουλο και στον κ. Μπαλαούρα για την προσφορά τους. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης.

Πηγή: https://proini.news/prosfora-anagnorisis-gia-tous-purosvestes-me-paremvasi-mpalaoura/?fbclid=IwAR1EsiWzlPjxUpsLCFOB4s2Jd9o4SKkrsRqhuGmOpkizegDaxpfgOYhfEH0