2018-09-10

Συνέντευξη του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκη Μπαλαούρα στην ΕΡΑ Πύργου και τον Ζαχαρία Μαντά

Η συνέντευξη :

Για το δρόμο Πάτρα – Πύργος

Το θέμα βρίσκεται στην κατεύθυνση που είχαμε δώσει όταν είχε κατέβει ο Νίκος ο Παππάς σε εκδήλωση στη Γαστούνη, όπου ήμασταν συνομιλητές. Είχα αναφερθεί τότε, μετά από επαφή που είχα με τον Υπουργό, τον κ. Σπίρτζη στην πορεία των πραγμάτων. Βεβαίως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, είναι πολλοί οι παράγοντες που δυσκολεύουν τα πράγματα.

Είμαι όμως κι εγώ αισιόδοξος, σαν τον Πρωθυπουργό, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, τα πράγματα δεν θα έχουν απλώς ξεκαθαρίσει πλήρως, αλλά θα έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μπορεί να έχουν αρχίσει και τα έργα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο δρόμος Πάτρα-Πύργος έχει γίνει σαν το Γιοφύρι της Άρτας, εγώ θα προσέθετα ότι περάσαμε και από Συμπληγάδες πέτρες, με την έννοια είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο, ανεξάρτητα με το τι λένε διάφοροι.

Σας θυμίζω ότι το έργο είχε απενταχθεί το 2013 και έπρεπε επομένως να πάρουμε ξανά τις εγκρίσεις από την Κομισιόν κλπ.

Η έγκριση ενός μεγάλου έργου δεν δίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δυο χρόνια, αλλά το καταφέραμε, την πήραμε την έγκριση και μάλιστα, όπως πιθανόν γνωρίζετε, η Κομισιόν ήθελε να κόψει τη διαπλάτυνση του έργου, διότι θεωρούσε ότι ο φόρτος έχει μειωθεί πολύ. Τα καταφέραμε και σ’ αυτό, πήραμε την άδεια όπως τη θέλαμε.

Η δημοπράτηση του 2015 δεν έγινε, γιατί η πρόθεση του υπουργού Σπίρτζη, που θα κριθεί και ιστορικά, ήταν να σπάσουμε τους μεγαλοεργολάβους, να τεμαχιστεί το έργο σε 8 εργολαβίες και να μην παραμείνει μια από έναν «εθνικό εργολάβο» .

Σας θυμίζω ότι το Ελεγκτικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο έκανε μια αξιολόγηση των μεγάλων οδικών έργων στην Ελλάδα και για το συγκεκριμένο δρόμο εκτίμησε ότι στοίχιζε 100 εκ/χλμ: είχαμε αύξηση του κόστους κατά 60%, με ταυτόχρονη μείωση του δρόμου κατά 45%. Αυτά είναι φοβερά πράγματα, ας απαντήσουν μια φορά για αυτά ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Τζαβάρας. Πιάσανε οι Ευρωπαίοι «στα πράσα» τους εργολάβους και το τότε πολιτικό σύστημα «να κλέβουνε τη γίδα»; Πληρώσαμε τρεις φορές παραπάνω ένα μέρος της Ολυμπίας Οδού, από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα; Δεν απαντάει κανένας.

Ο κάθε πολίτης, και ιδιαίτερα της Ηλείας, μιας και μιλάμε για αυτό το θέμα, θα πρέπει να τα βλέπει και να τα αναλύει αυτά τα ζητήματα.

Η αντιπολίτευση να μπει στην ουσία της πολιτικής και όχι σε γελοιότητες

Εδώ και μια εβδομάδα η ΝΔ είχε πει ότι επειδή οι αγορές εκτιμούν ότι θα γίνει παροχολογία ανέβηκαν τα spreads.

Σωστά λοιπόν απάντησε ο πρωθυπουργός, ότι μετά την προχθεσινή ομιλία του τα spreads έπεσαν κατά 50 μονάδες!

Αυτές είναι αστειότητες και μου κάνει εντύπωση, ότι, ενώ ο Πρωθυπουργός μίλησε το Σάββατο το βράδυ, μέχρι την Κυριακή το απόγευμα δεν υπήρξε απολύτως κανένα σχόλιο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι σε αμηχανία. Η ΝΔ έβγαλε ένα σχόλιο αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου έλεγε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ψεύτης, θρασύς κλπ. Επί της ουσίας δεν απάντησαν σε τίποτα.

Δεν έχουν κάτι να απαντήσουν επί της πολιτικής και αυτό που καταδυναστεύει την πολιτική ζωή είναι ότι δεν γίνεται (ιδεολογική) σύγκρουση. Εγώ επιθυμώ τη σύγκρουση, είμαι και συγκρουσιακός τύπος, αλλά ακολουθώ κανόνες. Οι συγκρούσεις πρέπει να έχουν κανόνες, πρέπει να έχουμε αρχές και θέσεις και ας συγκρουόμαστε αλύπητα. Όμως εδώ δεν υπάρχουνε συγκρούσεις επί της ουσίας, υπάρχουν μόνο επί του θεαθήναι. Βγαίνουν για παράδειγμα και λένε «Θρασύς και ψεύτης ο Τσίπρας»! Δεν κάνουν κριτική, δεν μας λένε, αν αυτά που είπε ο Τσίπρας είναι καλά ή αν έπρεπε να πει περισσότερα.

Δεν έχω δει πουθενά μια σοβαρή κριτική. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ; Να μας πει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν θέλουμε αυτή τη μείωση, θέλουμε παραπάνω» ή «δε θέλουμε καθόλου μείωση». Για το Μακεδονικό επίσης, τι έχει να πει η ΝΔ; Δε λέει τίποτα επί της ουσίας.

Βγαίνει ο Κατρίνης από την περιοχή μας και έχει ετοιμάσει ένα άρθρο και το στέλνει μετά από την Ομιλία του Πρωθυπουργού, ανεξάρτητα από το τι είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν μπαίνει καθόλου στην ουσία. Λέει απλά «είναι ψεύτης ο Πρωθυπουργός»! Ε, δεν γίνεται έτσι!

Αυτά είναι προβλήματα που πλήττουν το πολιτικό σύστημα και το οδηγούν εν συνόλω σε κατάσταση έντονης απαξίωσης από την κοινωνία.

Δεν μπορεί να γίνεται έτσι η πολιτική. Σας θυμίζω παλιότερα, που έλεγαν, και αποδείχθηκε φυσικά ψευδέστατο, ότι ο Τσίπρας πήγε στην Πάρο με μια κουστωδία 100 ανθρώπων, ενώ ήταν μόνο με συνοδεία 6 Υπουργών.

Αυτά τα πράγματα είναι γελοία και θλιβερά. Πρέπει να τα κουβεντιάσουμε και να μπούμε στην ουσία της πολιτικής. Αυτή είναι η δικιά μου η θέση.

Για τη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός έκανε στην ΔΕΘ μια εξαιρετική ομιλία και κυρίως έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη Τύπου, η οποία διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, πράγμα πρωτοφανές.

Εκείνο που εγώ έβγαλα σαν συμπέρασμα ήταν ότι οι δημοσιογράφοι, ακόμα κι εχθρικότατων μέσων ενημέρωσης, έδειξαν σεβασμό απέναντί του, σαν να έλεγαν ότι θα είναι ουσιαστικά και ο επόμενος Πρωθυπουργός και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έδινε το δικό μας το στίγμα με σαφήνεια, με καθαρότητα, αλλά και με ανθρωπιά.

Για τις οικονομικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ συγκρατημένος. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Κανονικά, εάν είχαμε τη δυνατότητα, θα έπρεπε να επιστρέψουμε στους ανθρώπους αυτούς πολλαπλά δισεκατομμύρια.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός, επειδή ακριβώς είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, υπήρξε συγκρατημένος

Και τα καταφέραμε με ένα μνημόνιο το οποίο δεν θέλαμε, δεν το υιοθετήσαμε, δεν το πιστέψαμε ποτέ και δεν το οικειοποιηθήκαμε. Παρόλα αυτά το υλοποιήσαμε και το εφαρμόσαμε με συνέπεια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός, ότι έλεγαν πως «αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε» κάνανε κολπάκια.

Εμείς λοιπόν, εξαιτίας αυτής της συνέπειάς μας, υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα και βγήκαμε απ’ αυτό.

Οι ελαφρύνσεις λοιπόν είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι μόνο όσα περισσεύουνε, αλλά και όσα βάζουμε, πάνω από 23 δις, σαν μαξιλάρι για τις αγορές. Αυτά τα χρήματα δεν βγαίνουν από κάποιο καπέλο ταχυδακτυλουργού, αυτά έγιναν με συνέπεια, με προσπάθεια, με υπευθυνότητα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες κρίσεις, οι οποίες μπορεί να προέλθουν από το εξωτερικό, την Ιταλία, την Τουρκία, τον Τραμπ κλπ.

Όλα τα μέτρα λοιπόν είναι εντός πλαισίου, συμβατά με την οικονομία, ορισμένα μέτρα έχουν και ένα βάθος χρόνου, 2-3 χρόνω, ανάλογα με το μέτρο, ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

Προσωπική  μου εκτίμηση είναι, ότι μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε μερικά ακόμη μέτρα. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι πάρα πολύ θετικά, έχουμε υπερπλεονάσματα, ανάπτυξη, ρεκόρ εξαγωγών, εισροή ξένων επενδύσεων – έχουμε λοιπόν στοιχεία, που βοηθούν και στην εικόνα της χώρας στις αγορές και στη διεθνή κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα δίνουν ελπίδα και στον ελληνικό λαό.

Εδώ και 2-3 χρόνια ο κόσμος ήταν κατηφής. Σήμερα  εξακολουθεί να υποφέρει, αλλά ελπίζει και προσδοκά. Αυτήν την ελπίδα τη δώσαμε εμείς και θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη.

Για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα

Δεν τα γνωρίζει σε βάθος ο κόσμος αυτά τα θέματα, γιατί δεν έχουμε και μέσα να μας υποστηρίζουν, βλέπετε τι γίνεται με τα κανάλια. Μόνο η ΕΡΤ και η ΕΡΑ κρατούν μια σωστή και σοβαρή στάση απέναντι σε όλα τα κόμματα και δεν παίζουν με νταβατζήδες.

Εμείς, ενώ δεν είμαστε κόμμα των επιχειρηματιών και των αγορών, ψηφίσαμε νόμο στη Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα στο 90% των επενδυτών να πάρουν άδεια επιχείρησης μέσα σε 10 λεπτά κι επειδή ήμουν εισηγητής, τα ξέρω πάρα πολύ καλά αυτά τα πράγματα. Για το υπόλοιπο 10% θα νομοθετήσουμε μετά το Φθινόπωρο, καθώς αφορά τις οχλούσες επιχειρήσεις και εκεί προβλέπονται ειδικές διαδικασίες. Αυτά είναι μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας

Κατά δεύτερον, δεν έχουμε Βιομηχανικές Ζώνες: περνάτε από την Αχαΐα, όπως περνάω κι εγώ και νομίζουμε ότι είναι Βιομηχανική Ζώνη. Αυτή όμως δεν είναι ΒΖ. Κατ’ αρχάς δεν είναι αδειοδοτούμενη. Γιατί τι σημαίνει ΒΖ; Σημαίνει ότι ένας επενδυτής αγοράζει έναν χώρο μέσα στη ΒΖ κι έχει όλα όσα χρειάζονται: από περιβαλλοντικές μελέτες έως εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Εδώ στην Ελλάδα δεν τηρούσαν τίποτα απ’ όλα αυτά. Βάλαμε λοιπόν ένα πρόγραμμα και ενδεχομένως να υπάρχει κι ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς κύκλους στην Ηλεία, ώστε να γίνει και στην περιοχή μας μια επιχειρηματική βιομηχανική ζώνη.

Αυτά λοιπόν τα κάναμε εμείς. Εμείς, το κόμμα της Αριστεράς, τα βάλαμε σε μια τάξη, εμείς που δε γουστάρουμε αυτούς τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, όχι οι άλλοι, που ήτανε αγκαλιασμένοι, και τρώγανε όλοι μαζί και έδιναν πολιτική στήριξη ο ένας στον άλλον.

Επενδυτές έρχονται, έχω επισκέψεις σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Τις προάλλες μάλιστα ήρθε μια ομάδα Καναδών, Αμερικανών και Δανών επιχειρηματιών, γύρω στα 13-14 άτομα, και ήθελαν να κουβεντιάσουν μαζί μου για να τους επιβεβαιώσω, ότι αυτό που λέμε θα το υλοποιήσουμε με συνέπεια.

Με ρωτούσαν εάν θα μπορέσουν να πάρουν άδεια για μια επένδυση και αν αυτό αλλάξει αργότερα. Τους είπα «Βρε παιδιά μα είναι δυνατόν; Ακόμα και αυτή η κυβέρνηση να φύγει και να έρθει άλλη, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν». ‘Έχουν, δηλαδή ακόμα επιφυλάξεις, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις μεγάλης σημασίας.

Έχουμε επίσης φτιάξει μια ομάδα fast truck, για να ξεπερνάμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παλιότερα, ένας επενδυτής χρειαζόταν 3-4 χρόνια για να βγάλει άδεια, και λάδωνε κιόλας, καταβάλλοντας το λεγόμενο «γρηγορόσημο»! Αυτά δεν έχουν εξαλειφθεί , αλλά έχουν μαζευτεί αρκετά και τα πράγματα έχουνε μπει σε κάποια τάξη.

Για τη νέα γενιά

Βλέπω με μεγάλη αισιοδοξία και το 2019 και το 2020. Ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός αγωνιστής. Δεν κωλώνει εύκολα, αγωνίζεται και είναι δημιουργικός.

Εμείς σαν χώρα τι έχουμε να προσφέρουμε; Δεν έχουμε πολλά πράγματα να πουλήσουμε. Έχουμε βεβαίως τον ήλιο και το όμορφο κλίμα, αλλά άλλος είναι βιομήχανος και σου λέει «τι να τον κάνω τον ήλιο;».

Γιατί ένας Αμερικανός ή ένας Κινέζος να έρθει στην Ελλάδα; Γιατί έχουμε μακράν το πρώτο σε γνώσεις και δυνατότητες ανθρώπινο δυναμικό.

Ήρθε η μεγάλη αμερικανική εταιρία TESLA με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και θα επενδύσει στην Ελλάδα. Δεν είναι αυτό σημαντικό; Που θα στηριχτεί αυτή η εταιρία; Στα νέα παιδιά.

Έχουμε όλες αυτές τις δυνατότητες, υπάρχει μια τόνωση της ελπίδας, που ολοένα θα αυξάνεται και αυτό είναι σημαντικό , τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία, και νομίζω θα πορευτούμε καλά.

Για τις εκλογές

Το περίγραμμα το έθεσε ο Πρωθυπουργός, θέλουμε να πάμε σε εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.

Ο Τσίπρας έχω την εντύπωση, ότι έχει μια εμμονή με αυτό το θέμα: πέρα απ’ το να είναι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, θέλει να καταγραφεί στην Ιστορία και ως ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα έχει εξαντλήσει την τετραετία.

Θα το δούμε, όλα αυτά όμως είναι και απότοκα των εσωτερικών και των διεθνών πολιτικών εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου