Για την επόμενη μέρα
Η κυβέρνηση δεν κάνει αργά, αλλά σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της επόμενης μέρας, στη βάση ενός προγράμματος, που δεν είναι καινούριο. Το έχουμε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και οι Βουλευτές. Έχουμε μιλήσει για όλα αυτά και πέρσι, πριν το καλοκαίρι, είχαν γίνει σχετικές δηλώσεις, π.χ. για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Βεβαίως δεν είχε προσδιοριστεί σαφώς, όπως προσδιορίστηκε χθες στη Βουλή, το χρονοδιάγραμμα. Είχαμε πει ότι αμέσως μετά την 21η Αυγούστου θα αρχίσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης γι’ αυτά και πολλά άλλα ζητήματα.
Νομίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις, όχι μόνο για τις συντάξεις. Έχω την αίσθηση, δεν είναι πολιτική τοποθέτηση από ενημέρωση που έχω από Υπουργούς, αλλά δική μου εκτίμηση, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ενδεχομένως θα δούμε κι άλλες κινήσεις , οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα αφορούν στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία – κυρίως το δεύτερο. Και μάλιστα με ρηξικέλευθο τρόπο: δεν θα αυξηθούν απλώς οι δόσεις, αλλά νομίζω ότι θα γίνουν περισσότερο παρεμβατικές κινήσεις σε αυτά τα ζητήματα.
Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει έναν Γολγοθά, οι πιο αδύναμοι έχουν χτυπηθεί αλύπητα και όλες οι δικές μας ενέργειες απευθύνονται πρωτίστως προς αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και προς τη μεσαία τάξη: ήδη ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών, και θα ανακοινωθούν και ρυθμίσεις στις οφειλές. Γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις. Είναι ορισμένα πράγματα, που δεν απασχολούν τόσο την επικαιρότητα, αλλά είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, πρόσφατα, εδώ και έναν-ενάμιση μήνα έγινε μια ρύθμιση πάρα πολύ σημαντική. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από το ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ, οι οποίοι στο μεταξύ απέκτησαν και αναπηρία. Αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούντο να πάρουν ούτε το, σε κάθε περίπτωση, ισχνό αναπηρικό επίδομα – το οποίο είναι ένα αρκετά μεγάλο βοήθημα, που θα πρέπει βεβαίως κάποια στιγμή να γίνει και μεγαλύτερο, αλλά δεν μπορούσαν ούτε αυτά τα 350-360 ευρώ να πάρουν. Με αυτήν τη ρύθμιση λύθηκε αυτό το ζήτημα. Και πολλά άλλα, που ο ραδιοφωνικός χρόνος δεν επαρκεί για να τα αναφέρουμε. Γίνονται πάντως κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και όσο προχωράμε προς το τέλος του χρόνου, θα γίνονται περισσότερες.
Για τη στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στη Συνθήκη των Πρεσπών και τις ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο
Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση, εάν τα πράγματα προχωρήσουν, θα υπάρξει ένα «βελούδινο διαζύγιο». Το πότε και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε ακόμα. Νομίζω ότι και οι δυο πλευρές, και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή των ΑΝΕΛ, ψάχνονται. Δεν πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε αναπάντεχες καταστάσεις ή σε μια βαθιά κρίση. Ενδεχομένως θα τα αποφύγουμε όλα αυτά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το «βελούδινο διαζύγιο», πράγμα που θα σήμαινε, ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει, δεν πάνε με συγκρουσιακή λογική σε αναπάντεχες εξελίξεις.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Ο Πρωθυπουργός έχει μια – θα την πω τη λέξη! – μονομανία με το θέμα των εκλογών και θέλει να είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που ολοκληρώνει την τετραετή του θητεία. Αυτή η εμμονή και επιμονή του, νομίζω είναι εξηγήσιμη από πολλές πλευρές. Αυτό όμως, όπως είπε και ο ίδιος στη Θες/νίκη, δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, να πάμε δηλαδή μέχρι τέλους, διότι μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα, το Μακεδονικό για παράδειγμα, ή κάτι άλλο. Θεωρώ λοιπόν ότι ο χρόνος για τις επόμενες μπορεί να αρχίσει να μετράει από την Άνοιξη του 2019.
Θέλω να σημειώσω τέλος ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύρθηκαν να υπερψηφίσουν υποκριτικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Μου θύμισαν κάποια κινηματογραφικά έργα, όπου ο εγκληματίας, προκειμένου να δείξει ότι είναι αθώος, πάει και στέκεται πάνω από το θύμα, λοιδορεί τους δήθεν δολοφόνους, τους αποκαλεί τέρατα – αυτός ο οποίος έκανε στην πραγματικότητα το έγκλημα. Αυτοί λοιπόν το έκαναν το έγκλημα και τώρα το ψηφίζουν. Εντάξει, έστω κι έτσι, έχει μια σημασία. Το ίδιο υποκριτικό και με την πρότασή τους για την μη περικοπή των συντάξεων, που κατέθεσαν τα δυο κόμματα, σχεδόν από κοινού, με ελάχιστη διαφορά ώρας, εδώ και ενάμιση μήνα, πριν κλείσει η Βουλή- όταν είναι γνωστή η προσπάθειά τους να υπονομεύσουν αυτό το ζήτημα, το οποίο αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής προσπάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου