Για την εργατική Πρωτομαγιά:
Η εργατική πρωτομαγιά είναι απεργία. Όμως, διεθνώς και στην Ευρώπη τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται επιθέσεις. Εμείς, στην Ελλάδα, με τα μνημόνια χάσαμε πάρα πολλά στο επίπεδο των εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο από τις 28 του ερχόμενου Αυγούστου, ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα θα πάρει άλλο δρόμο. Περιλάβαμε την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αύξηση του κατώτατου μισθού στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που καταθέσαμε σαν χώρα στο Eurogroup της Σόφιας και τα δέχτηκαν οι δανειστές.
Ως προς το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
Η χώρα αλλάζει σελίδα, με καθαρή έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από το μνημόνια είχαν αυξημένη επιτήρηση – πέραν δηλαδή της επιτήρησης που έχουν όλες οι χώρες κράτη μέλη της Ευρωζώνης έτσι κι αλλιώς: η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Η Ελλάδα όμως έχει μια διαφορά από τις άλλες χώρες: χρωστάει παρά πολλά λεφτά. Η Κύπρος όταν μπήκε σε μνημόνιο δεν ήταν χρεοκοπημένη, η Πορτογαλία μόνον όδευε προς χρεοκοπία αλλά σε κάθε περίπτωση καμία χώρα δεν ήταν στη δική μας κατάσταση και σε καμιά χώρα δεν δόθηκε απομείωση χρέους. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, η έξοδος από το μνημόνιο συνδυάζεται με απομείωση του χρέους. Θα γίνει μια απομείωση του ελληνικού χρέους που θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 25% και για να τη δώσουν οι δανειστές θέλουν ενισχυμένη εποπτεία.
Ως προς τις διαφορές της ενισχυμένης εποπτείας που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της προληπτικής γραμμής στήριξης που υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΤτΕ κ. Στουρνάρας
Προληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Αυτό ήθελε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αυτό θέλει ο κ. Στουρνάρας σήμερα και αυτή είναι προσωπική του αντίληψη, δεν είναι καν αντίληψη της ΤτΕ. Εμείς δεν θέλουμε νέο μνημόνιο. Αλλά ούτε και οι θεσμοί θέλουν νέο μνημόνιο. Οπότε τι σχεδιάζουμε: Έχουμε φτιάξει ένα μαξιλάρι κεφαλαίων, μεταξύ 18 και 20 δις ευρώ, που είναι από τον ιδρώτα και την εξοικονόμηση του ελληνικού λαού και όχι από δανεισμό για να στηρίξουμε την έξοδο στις αγορές. Υπάρχει άλλο ένα μαξιλάρι κεφαλαίων που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, τα οποία είναι χρήματα που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν χρειάστηκαν και δεν τα χρησιμοποιήσαμε αλλά μας τα έχουν χρεώσει. Άρα έχουμε ένα μαξιλάρι κάπου 18-20 δις ευρώ, και άλλα 15 δις ευρώ, που είναι τα χρήματα που μας χρωστάνε από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και που όλα αυτά θα πάνε στην απομείωση του χρέους.
Ως προς την απομείωση του χρέους
Θα έχουμε απομείωση του χρέους ως κανονικό κούρεμα και όχι απλά ως επιμήκυνση. Η απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί πράγματι να φτάσει ως τα 100 δις ευρώ, όπως ανέφερε ρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Το νούμερο αυτό έχει προκύψει από διάφορες συζητήσεις που γίνονται ήδη στον ESM και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα. Το θέμα είναι πού θα καταλήξουν όλες αυτές οι συζητήσεις γιατί ως γνωστό υπάρχει η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ που θέλει μεγαλύτερη απομείωση του χρέους και των ευρωπαϊκών θεσμών που θέλουν μικρότερη. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι το αν περάσει το γαλλικό «κλειδί», αν θα γίνει δηλαδή αποδεκτή η πρόταση του Μακρόν, που συνδέει το ύψος των ετήσιων πληρωμών της χώρας μας προς τους δανειστές, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.
Ως προς τη μείωση των συντάξεων:
Η μείωση των συντάξεων δεν επιβλήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά από το ΔΝΤ επειδή, όπως έλεγαν, δεν πίστευαν στα νούμερα της ανάπτυξης και του πλεονάσματος που προβλέπαμε. Από τη στιγμή όμως που πιάνουμε και ξεπερνάμε τους στόχους του πελονάσματος, μπαίνει εξ αντικειμένου το θέμα στο τραπέζι. Είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρουμε θα αποφύγουμε τη μείωση των συντάξεων γιατί το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησής του από το πρόγραμμα.
Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, θα αποφύγουμε τη μείωση των συντάξεων όχι μόνον γιατί έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να μην υπερβαίνουν ετησίως το 16.6% του ΑΕΠ αλλά και γιατί έχουμε πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.
Ως προς το πότε θα γίνουν εκλογές
Η θέση του πρωθυπουργού – και όσο περνάει ο καιρός τη βλέπω θετικά κι εγώ που πριν 8-9 μήνες μιλούσα δημοσίως για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 – είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους. Διότι εμείς τη δική μας πολιτική με τον δικό μας χρωματισμό δεν την έχουμε εξαντλήσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Οπότε καλό είναι να κερδίσουμε τον χρόνο που δικαιούμαστε για να εξακολουθήσουμε να κάνουμε τομές και σε ότι αφορά τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την ανακούφιση των πασχόντων, αλλά και σε ότι αφορά την προστασία των συντάξεων. Διότι κι εμείς διαχειριστήκαμε ένα μνημόνιο, και μπορεί τα δικά μας μέτρα να είχαν μικρότερες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό αλλά μνημόνιο είχαμε και το μνημόνιο έχει πάντα επιπτώσεις. Έχει λοιπόν σημασία μετά το τέλος του μνημονίου να πάρουμε όσο χρόνο δικαιούμαστε ώστε να καλύψουμε την ανάγκη του ελληνικού λαού και να ικανοποιήσουμε το περί δικαίου αίσθημά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου